Dodavatelé energií porušují zákon, neoznamují zdražení

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
16. 4. 2012 13:40
O změně musí dodavatel informovat minimálně 30 dnů předem
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – Více jak třetina kontrolovaných dodavatelů plynu či elektřiny porušila zákon, když své odběratele včas neinformovala o chystané změně cen.

Energetický zákon totiž dodavatelům nařizuje, aby změnu ceny plynu a elektřiny pro domácnosti a podnikající fyzické osoby zveřejnily s minimálně třicetidenním předstihem.

Kontrola Energetického regulačního úřadu odhalila porušení této povinnosti u deseti z dvaceti šesti kontrolovaných dodavatelů energií. Dvě z kontrolovaných společností navíc nedodaly regulačnímu úřadu včas požadované dokumenty.

Úřad se všemi těmito společnostmi zahajuje správní řízení, jejichž výsledkem může být pokuta až ve výši 15 milionů korun.

Jména firem, se kterými bude vedeno správní řízení, může úřad zveřejnit až po jeho skončení.

Snadné odstoupení od smlouvy

Od srpna minulého roku, kdy byl novelizován energetický zákon, platí, že dodavatel elektřiny či plynu musí své zákazníky o zdražení či jiných dalších změnách smluvních podmínek informovat právě do 30 dnů před jejich platností.

Zákazník na základě tohoto dokumentu pak může do 10 dnů před platností změn odstoupit od smlouvy, za což po něm dodavatel energie nesmí požadovat žádný poplatek. Odstoupení od smlouvy je účinné k poslednímu dni v měsíci.

Zákon dále myslí na situaci, kdy dodavatel bude o změně informovat později (nebo vůbec), než by podle zákona měl. V takovém případě spotřebitel může bez udání důvodu smlouvu vypovědět do tří měsíců od změny sazebníku či smluvních podmínek.

Samozřejmě platí, že kromě této mimořádné situace, se spotřebitelé ze smluv mohou vyvázat bez sankcí kdykoli (pokud nemají smlouvu na dobu určitou). Obvykle ve smlouvách o dodávce elektřiny či plynu je ale výpovědní lhůta stanovena na dobu tří měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy