Hypotéky jsou nejlevnější v historii, padl dávný rekord

Petr Kučera Petr Kučera
18. 1. 2012 7:25
Průměrné úrokové sazby klesly i v prosinci, ukázala skutečná čísla z trhu
Letecký pohled na satelitní městečko u Kladna.
Letecký pohled na satelitní městečko u Kladna. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Hypotéky byly v prosinci nejlevnější v dosavadní historii. Vyplývá to z nejnovější statistiky společnosti Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot v uzavřených smlouvách.

Průměrná úroková sazba klesla z listopadových 3,66 na prosincových 3,56 procenta ročně.

Poslední měsíc roku 2011 tak přece jen překonal historický rekord z července 2005, kdy průměrná sazba činila 3,62 procenta.

"Sazby dosáhly rekordní úrovně i přesto, že některé banky v prosinci již mírně zdražily. Lidé si však dokázali vyhledat nejlevnější nabídky," vysvětluje Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték (podle skutečných hodnot z nově uzavřených smluv)
Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték (podle skutečných hodnot z nově uzavřených smluv) | Foto: Hypoindex.cz

"Hledat nejvýhodnější sazbu se přitom vyplácelo. Například u pětiletých fixací se rozdíl průměrných sazeb mezi jednotlivými bankami zvýšil na 1,76 procentního bodu," říká Rajdl.

Právě pětiletá fixace je nyní díky rekordně nízkým sazbám nejvíce v oblibě - lidé si chtějí nízké úroky zajistit na delší dobu.

Lidé v prosinci sjednali celkem 7293 hypotečních úvěrů, což je nejvíce od června 2007. Tehdy jich bylo sjednáno 10 787.

Objem nově sjednaných hypoték v prosinci činil 12,847 miliard korun, i v tomto případě jde o nejvyšší hodnotu za celý rok 2011. Absolutní rekord v objemech si drží červen 2007 s osmnácti miliardami korun.

Jako nové hypotéky se do statistiky počítá i refinancování, kdy dochází k předčasnému ukončení dosavadního úvěru u jedné banky a uzavření nové smlouvy u levnější konkurence.

Dvouletý pád sazeb

Ještě před třemi lety se průměrná sazba pohybovala kolem 5,7 procenta, takže například měsíční splátka dvacetileté hypotéky na 1,8 milionu přišla o dva tisíce dráž než nyní.

Pád sazeb pak začal v lednu 2010, kdy se banky i zájemci o úvěr otřepali z krizového roku 2009 a byli opět odvážnější. Pomohly k tomu i rekordně nízké základní sazby České národní banky a cenová válka kvůli konkurenci bank.

Právě pokračující nízké sazby ČNB a rostoucí konkurence nových bank mají podle odhadů makléřů či analytiků zabránit, aby sazby v roce 2012 výrazněji rostly.

Například podle šéfa Golem Finance Libora Ostatka se zvýší maximálně o 0,3 procenta a budou se pohybovat kolem čtyř procent. Ovšem jen pokud nedojde k nejčernějším scénářům vývoje ekonomiky, jako je například rozpad eurozóny.

Zástupci bank už rok a půl varují před chystaným zdražením, vždy šlo ale jen o marketingový tah. Pokud cena stoupla, tak jen dočasně, aby ji banka mohla s velkou slávou zlevnit, nebo nabídnout akční slevu.

Letošní hrozbou pro některé zájemce je ale zpřísnění podmínek, zejména požadavek na vyšší měsíční příjem. Omezit rizikovější úvěry se už kvůli přísnějším požadavkům evropských regulátorů a obavám z prohloubení krize rozhodla na konci loňského roku Raiffeisenbank.

Letecký pohled na satelitní městečko u Kladna.
Letecký pohled na satelitní městečko u Kladna. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Slíbila hypotéku, lidé zaplatili. Pak banka přitvrdila
11 451 těžce zadlužených Čechů vloni zbankrotovalo
Kupujete novostavbu na splátky? DPH zaplatíte i z úroků!
 

Právě se děje

Další zprávy