Daň z nemovitostí se blíží, stovka měst a obcí ji zvedá

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
31. 1. 2012 6:00
Od loňského roku platí přísnější pravidla, pokuta pro opozdilce je automatická
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Novotný

Praha - Na podání přiznání k dani z nemovitostí zbývá poslední den, termín i letos končí tradičně na konci ledna.

Přiznání musí podat hlavně lidé, kteří byli v minulém roce zapsáni jako noví vlastníci do katastru nemovitostí.

Kdo na tuto povinnost zapomene, ten automaticky bude muset zaplatit pokutu v minimální výši 500 korun. Přísnější pravidla platí již od roku 2011.

Naopak kdo daňové přiznání ke svému bytu, domu, či pozemku již v minulosti podal a nic výraznějšího se u něj nezměnilo, zatím na daň z nemovitostí myslet nemusí. Ani termín platby se totiž nemění, zůstává konec května.

Může se ale změnit výše daně, pokud tak rozhodla obec, v jejímž katastrálním území nemovitost leží. Konkrétní výši daně pro rok 2012 se lidé tradičně dozvědí v květnu, kdy jim finanční úřady zašlou složenku s aktuální částkou.

Nepříjemné překvapení v podobě dvojnásobné daně v porovnání s rokem 2011 čeká na obyvatele zhruba 100 obcí, jejichž úřady nově vyhlásily vyšší než základní sazbu místního koeficientu.

Kdo přiznání podává?

Daňové přiznání se tedy týká jen těch, kteří v minulém roce koupili nemovitost, nebo ji například zdědili. Zároveň muselo u nemovitosti v katastru dojít ke změně majitele rovněž v roce 2011.

Tomu, kdo o zápis v katastru požádal ještě v roce 2011, ale dojde k němu až letos, se termín daňového přiznání posouvá. Bude ho muset podat až do tří měsíců od konce měsíce, ve kterém zápis do katastru proběhl.

Do konce ledna musí přiznání podat ale i ti poplatníci, kteří již podali přiznání v některém z předchozích zdaňovacích období, ale změnily se u nich "okolnosti rozhodné pro vyměření daně". Takovou okolností je například změna počtu vlastněných nemovitostí, změna rozlohy pozemku, kolaudace stavby či dobudování přístavby k rodinnému domu.

Naopak důvodem pro podání nového daňového přiznání není změna koeficientů a sazeb (výše daně), ze kterých se daň z nemovitostí vypočítává.

Kdo v minulém roce prodal svou nemovitost, nebo ji přepsal na někoho jiného, ten má ze zákona povinnost to finančnímu úřadu oznámit rovněž do konce ledna.

Pokuta 500 korun

Daň z nemovitostí je mezi daněmi ojedinělá tím, že se daňové přiznání nepodává zpětně za minulý rok, ale za rok, ve kterém se podává. Do úterý 31. ledna 2012 se tedy musí podávat přiznání za rok 2012.

I když oficiální termín končí s lednem, přiznání k dani z nemovitostí je možné bez sankce podat ještě o pět pracovních dnů později - tedy nejpozději v úterý 7. února. V tento den už ale musí být přiznání na finančním úřadě, nestačí jej pouze odeslat.

Pozdější podání už bude s pokutou. Ta činí 0,05 procenta z daňové povinnosti za každý den prodlení, minimálně však 500 korun (a maximálně 5 % daňové povinnosti, nebo 300 tisíc korun).

Zaplaťte do konce května

Daň z nemovitostí je potřeba zaplatit do konce května. Pokud její výše přesáhne hranici 5000 korun, je možné ji rozdělit na poloviny a druhou uhradit do konce listopadu.

Odlišný termín platí pouze u poplatníků provozujících zemědělskou výrobu a chov ryb. Ti daň platí ve dvou stejných splátkách. První je třeba uhradit do konce srpna, druhou opět do konce listopadu.

Sankcí za pozdní platbu jsou úroky z prodlení. Momentální roční sazba úroků z prodlení činí 14,75 procenta.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daň z nemovitostí je tu. Odpovědi na nejčastější otázky
Co vás čeká v lednové výplatě? Těšte se, dostanete víc

Sto dražších měst

Základem pro výpočet daně z nemovitostí je vždy výměra pozemku či stavby. Ta se následně násobí daňovou sazbou, která je určena pro každý typ nemovitosti zvlášť. Seznam sazeb naleznete na webu České daňové správy.

Tento dílčí výpočet se dále může násobit několika typy koeficientů (nejběžnější je koeficient podle velikosti obce), jejich výši určuje zákon o dani z nemovitostí.

Výpočet však dále může komplikovat fakt, že jednotlivé obecní úřady mohou vyhláškou výši těchto koeficientů měnit. Například pro Prahu je tak koeficient podle velikosti obce stanoven na úrovni 4,5, městská vyhláška ale zvedla jeho výši na maximum, tedy na hodnotu 5. Kompletní seznam pozměněných koeficientů naleznete opět na webu České daňové správy.

Zde naleznete také seznam místních koeficientů pro rok 2012. Tento koeficient je plně v kompetenci obecních úřadů. Ty mohou jeho výši vyhláškou měnit každý rok.

Pokud obec jeho výši neupraví, zůstává na hodnotě 1, což znamená, že již dále nezvyšuje vypočtenou výši daně. Zatímco v roce 2011 jej podle seznamu České daňové správy zvýšilo 312 obcí, v roce 2012 tak učinilo již 414 obcí.

To znamená, že obyvatelé zhruba sta českých měst a vesnic budou letos platit daň z nemovitostí v minimálně dvojnásobné výši oproti roku 2011. Obce totiž mohou koeficient nastavit na hodnotách 2, 3, 4 a 5.

Složenku s dvojnásobnou výší daně tak na jaře mohou očekávat například obyvatelé Kolína, Kutné Hory, Mladé Boleslavi, Liberce, Loun, Žatce, Litvínova, Havlíčkova Brodu, Chrudimi, Znojma, Bohumína, Uherského Hradiště nebo Valašského Meziříčí.

Místní koeficient v maximální výši v Česku stanovilo 18 obecních úřadů, mezi nimi například Temelín, Boží Dar nebo Černošice. Kdo zde vlastní nemovitost, ten z rozhodnutí místních zastupitelů tedy platí pětinásobnou výši daně oproti základu.

Koeficienty a sazby je třeba přitom zadat do daňového přiznání. Nejjednodušší způsob vyplnění tak zřejmě nabízí Daňový portál České daňové správy. Zde je možné vyplnit interaktivní formulář, který sazby a koeficienty na základě zadaných informací (obec, výměra stavby či pozemku a tak dále) automaticky dosazuje.

Novostavby už bez výhod

Novinkou minulého roku byla možnost spoluvlastníků staveb podávat daňové přiznání jednotlivě pouze za vlastní podíl.

Spoluvlastníci od minulého roku mohou také zvolit zástupce, který nemá spoluvlastnický podíl na dotyčné nemovitosti. Zákon totiž zavedl institut společného zmocněnce, kterým může být například daňový poradce.

Již od roku 2010 pak neplatí osvobození od platby daně z nemovitostí pro novostavby. Pokud jste tedy minulý rok koupili nový byt, nebo postavili nový dům, budete i z něj odvádět státu daň.

 

Právě se děje

Další zprávy