Jak přijít o cennosti? Tady je návod přímo od zlodějů

Petr Kučera Petr Kučera
6. 12. 2011 11:05
Průzkum mezi zloději ukázal nejčastější chyby, které bytařům usnadňují práci
Visací zámky značky FAB
Visací zámky značky FAB | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Klíče schované v květináči nebo pod rohožkou, otevřená okna nebo informace na Facebooku a Twitteru. To jsou nejčastější chyby, které bytařům usnadňují práci.

Vyplývá to z výsledků průzkumu pojišťovny More Than, sesterské společnosti české Direct Pojišťovny, jenž proběhl ve Velké Británii mezi padesáti bývalými zloději.

Lidé, kteří schovávají klíče od domu na naprosto evidentních místech, jako třeba pod rohožkou a v květináči, by měli počítat s tím, že 78 procent zlodějů kontroluje jako první právě tyto úkryty. K dalším běžným chybám, patří otevřená okna (58 %), a to zejména v létě.

Většina bývalých britských zlodějů (68 %) v průzkumu uvedla, že si předem sháněli informace o cílové domácnosti a jejím denním režimu. Stále ve větší míře využívají trendy sociálních sítí, kde si své potenciální oběti cíleně vyhledávají a sledují jejich pohyb.

Dvanáct procent dotazovaných polepšených zlodějů odpovědělo, že by využili sociální sítě, jako je Facebook nebo Twitter, aby zjistili, kde se jejich vytipovaná oběť právě nachází a jak dlouho bude pryč.

Stačí pět minut

Více než tři pětiny zlodějů tvrdí, že jim pak v bytě ke krádeži stačí pouhých pět minut.

První věc, po které se v bytě dívají, jsou klíčky od aut (34 %). Třetina bývalých zlodějů má za to, že majitelé domů ukládají své cennosti do nočních stolků. Pětina si myslí, že by mohly být schované v sejfu. Čtyři procenta by dokonce prohledala ledničku.

Visací zámek značky FAB
Visací zámek značky FAB | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Bojíte se o jízdní kolo? Prozkoumali jsme pojištění
Pravda o pojištění zavazadel: Čtěte, kdy vám nepomůže
Pojištění stornopoplatků nemusí stačit. Čtěte výjimky

"Pokud žijete v samostatně stojícím domě nebo chatě, máte drahé auto, schováváte si cennosti v nočním stolku a o svých plánech na cesty se vybavujete na sociálních sítích, pak přesně splňujete kritéria ideální oběti vloupání," shrnuje výsledky průzkumu Kateřina Krásová, tisková mluvčí Direct Pojišťovny.

Sousedé nepomohou

Podle dvou pětin bývalých zlodějů nejsou zvědaví sousedi žádnou velkou překážkou jejich plánů. Ve skutečnosti prý 28 procent sousedů bude spíše předstírat, že si ničeho nevšimli, než aby začali dělat povyk a volali policii.

Nejefektivnější zabezpečovací zařízení je tak podle polepšených britských zlodějů alarm proti vloupání, pak pes nebo kamerový systém.

 

Právě se děje

Další zprávy