Cenová válka pokračuje, hypotéky zlevnily pod 4 %

Petr Kučera Petr Kučera
11. 10. 2011 6:20
Ani v říjnu se pokles sazeb nezastaví, odhaduje nezávislý makléř
ilustrační foto (Malý Háj, Praha)
ilustrační foto (Malý Háj, Praha) | Foto: Finep

Praha - Průměrné úrokové sazby nově poskytnutých hypoték klesly pod čtyři procenta. Tak nízko byly naposledy v červnu 2006, tedy před více než pěti lety.

"Současnou situaci na trhu nelze charakterizovat jinak než cenovou válkou," říká ředitel makléřské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. Vzájemná konkurence bank a snaha utrhnout si co největší tržní podíl tlačí úrokové sazby stále níž.

Právě podle údajů Golem Finance klesla průměrná sazba nejvíce u typických hypoték, kdy si zájemce půjčuje na 70 procent zástavní hodnoty nemovitosti a zbytek platí z jiných zdrojů. U těchto úvěrů klesla sazba během září o 16 bazických bodů na 3,88 procenta.

Před třemi lety se přitom průměrná sazba pohybovala kolem 5,7 procenta. Například měsíční splátka dvacetileté hypotéky na 1,8 milionu tak vyšla o zhruba 1800 korun dráže než nyní.

"Již nyní je vidět, že ani v říjnu se pokles sazeb nezastaví," upřesňuje Ostatek na základě nových akčních nabídek, s nimiž přišly některé tuzemské banky právě od začátku října.

Pod čtyři procenta zřejmě zamíří podle Ostatka také ukazatel Hypoindex, sestavovaný podle dat z téměř celého trhu. Jeho hodnotu za září však společnost Fincentrum zveřejní až 19. října.

"Podle předběžných údajů klesaly průměrné sazby i v září letošního roku. Zda poklesly až pod čtyři procenta však v tuto chvíli nemohu potvrdit," říká šéfredaktor webu Hypoindex.cz Petr Zámečník.

Stále větší podíl mezi nově uzavřenými smlouvami tvoří hypotéky s variabilní sazbou, podle Ostatka jim dává přednost už téměř každý desátý zájemce.

 

Právě se děje

Další zprávy