Výhodné nabídky stavebních spořitelen? Pozor na triky

Petr Kučera Petr Kučera, Petr Zámečník, Hypoindex.cz
10. 10. 2011 8:20
Lidé hledající jen spoření by měli počítat, zda se jim akce vyplatí
ilustrační foto (Britská čtvrť v Praze)
ilustrační foto (Britská čtvrť v Praze) | Foto: Finep

Po nedávných i teprve chystaných škrtech státního příspěvku jsou stavební spořitelny nyní odkázány více na svou invenci než na štědrost státního rozpočtu.

S akčními nabídkami si ale přesto příliš těžkou hlavu nedělají a také letos na podzim jen opakují ty, které byly účinné v minulosti. O nic převratného pod sluncem se nejedná. Než se chytíte na lep, raději počítejte.

Každá z těchto nabídek sice zlepšuje běžné podmínky stavebního spoření, nicméně každá má i druhou stranu mince.

Plánujete úvěr, nebo jen spoření?

Stavební spoření je stále vhodný produkt. Ale jen pro ty, kdo potřebují úvěr bez zástavy nemovitosti nebo plánují úvěr v částkách, v nichž se hypotéka nevyplácí zejména kvůli vysokým pořizovacím nákladům (poplatek za odhad ceny nemovitosti, poplatek za sjednání hypotéky či poplatky na katastru nemovitostí).

V takovém případě lze stavební spoření doporučit bez ohledu na větší či menší výhodnost spořicí části.

Lidé hledající "jen" výhodné spoření by měli více počítat, zda se jim zrovna stavební spoření vyplatí. Jeho nevýhodou je vedle nízkého výnosu (nejvyšší dosahuje 2,5 % + státní příspěvek) dlouhá vázací doba (peníze včetně státního příspěvku jsou dostupné po šesti letech) a poměrně vysoké poplatky (za zřízení smlouvy klient zaplatí 0,5 % - 1 % cílové částky bez ohledu na to, kolik skutečně spoří, a ročně připlatí dalších přibližně 300 Kč za vedení smlouvy).

Státní příspěvek je zajímavým bonusem. Jeho váha ale s postupem času a naspořením většího obnosu klesá.  Je placen pouze k nově naspořeným prostředkům.

Navíc jeho výše (na rozdíl od vázací doby) není zdaleka jistá.  I Ústavní soud již potvrdil, že je možné státní příspěvek i u stávajících smluv nejen snížit, ale i zcela zrušit. Toto riziko by měl znát a uvědomovat si každý, kdo se rozhodne novou smlouvu uzavřít.

Wüstenrot - stavební spořitelna

Stavební spořitelna Wüstenrot nabízí připsání bonusu ve výši 20 % z vložené částky - maximálně ale 2000 korun. Smlouvu musíte uzavřít do konce roku, částku pak vložit do čtyř měsíců následujících po měsíci sjednání smlouvy (a ve stejném termínu bude připsán též bonus).

Jenže smlouva pro připsání bonusu musí být uzavřena na cílovou částku alespoň 400 tisíc korun. To je částka, která se klientům, kteří chtějí jen spořit, rozhodně nevyplatí.

Od vložených prostředků se před připsáním bonusu navíc odečtou poplatek za sjednání smlouvy (1 % z cílové částky, tedy minimálně 4000 Kč) a poplatek za roční vedení účtu (240 Kč).

Bonus klient dostane formou zálohy, o kterou přijde, pokud smlouvu vypoví před "přidělením cílové částky" - tedy před získáním nároku na řádný úvěr ze stavebního spoření.

Pokud klient uzavře smlouvu do 24. října, získá navíc úrokovou sazbu ve výši 2,5 %. Tuto sazbu ovšem Wüstenrot nabízela i v předchozí nabídce do 30. září. Stejná sazba je navíc napsána i ve standardním úrokovém lístku platném od 1. září, poprvé ji spořitelna zavedla už 1. října 2010.

Zdaleka přitom nejde o jedinou stavební spořitelnu, u níž je končící akční nabídka nahrazena totožnou - jen s posunutým termínem platnosti.

Raiffeisen stavební spořitelna

Nastartujte si své turbo výnosy a získejte až 16 000 Kč - tímto sloganem láká Raiffeisen stavební spořitelna na akci Turbospoření.

Ve zmíněných 16 tisících je ale zahrnuto 12 tisíc státního příspěvku za šest let.

Otázkou tedy je, jak by se stavební spořitelna postavila ke svému slibu, kdyby vláda státní příspěvek ještě snížila nebo úplně zrušila.

Modrá pyramida stavební spořitelna

Modrá pyramida obnovila svou akční nabídku 2 + 2. Jejím principem je, že vklad vložený v prvních čtyřech měsících trvání smlouvy bude úročený nikoli 2 %, nýbrž 4 %. Ale pouze po dobu jednoho roku.

V praxi to znamená, že vklad bude v průběhu šestileté vázací doby zhodnocován průměrně 2,33 % ročně. Hrubého.

Klient, který vloží v čtyřměsíční lhůtě na účet alespoň 20 tisíc, získá bonus ve výši poplatku za sjednání smlouvy, maximálně 2000 Kč.

Stavební spořitelna České spořitelny

Buřinka pokračuje ve své fotosoutěži.  Navíc do konce roku rozdává ke každé uzavřené smlouvě batoh Puma.

V tomto případě ale platí, že kdo dřív přijde, bere. Nabídka platí jen do vyčerpání zásob.

Českomoravská stavební spořitelna

Liška se v probíhající akci zaměřila na překlenovací úvěry. Snížila základní úrokové sazby vybraných typů meziúvěrů.

Nejnižší úrokovou sazbu lze aktuálně získat u úvěru Topkredit při objemu dva miliony a více, kde sazba činí 3,9 %. Zlevněná je sice většina typů překlenovacích úvěrů, ale přesto u hypoték lze nyní získat i nižší úrokové sazby.

U překlenovacích úvěrů Topkredit, Topkredit plus a Tophypo stavební spořitelna aktuálně neúčtuje poplatek za sjednání překlenovacího úvěru, který standardně čítá 0,5 % z cílové částky. Akce prý potrvá jen do konce října.

Foto: Finep
Čtěte více na Hypoindex.cz:
Podrobně: Komu se teď vyplatí stavební spoření
Investice do úspor energií se vyplatí. Ale ne všechny
Hypoteční banky překvapují: Zlevňují i v říjnu!
 

Právě se děje

Další zprávy