Sleva 1200 Kč za elektřinu pro Pražany. Ale má to háček

Jiří Hovorka, Měšec.cz
6. 9. 2011 5:04
Nejdražší dodavatel silové elektřiny chce, aby se mu lidé upsali na další dva roky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Společnost Pražská energetika v těchto dnech obesílá zhruba půl milionu svých klientů z řad domácností a nabízí jim na první pohled těžko odmítnutelnou nabídku, která navíc nemá žádný na první pohled dobře viditelný háček.

Ty se objevují až při porovnání akční nabídky se standardními nabídkami konkurence.

Deset procent každému...

Aktuální nabídka je velmi jednoduchá. Každá domácnost (s výjimkou těch, které zafixovaly cenu silové elektřiny - k tomu se dostaneme v závěru článku), která je zákazníkem Pražské energetiky a má sjednánu standardní produktovou řadu Komfort, dostává automaticky 10% slevu na silovou elektřinu spotřebovanou v měsících září a říjen.

Zde opět upozorňujeme na to, že cena za silovou elektřinu tvoří asi polovinu celkové ceny za elektřinu a určují ji jednotliví dodavatelé elektřiny. Druhá polovina ceny je regulovaná Energetickým regulačním úřadem. Dodavatelé si tedy konkurují jen na poli zhruba poloviny celkové ceny za elektřinu.

... 1200 korun za podpis

Kdo navíc podepíše dodatek ke smlouvě, který by zhruba 550 tisíc pražských domácností do poloviny října mělo nalézt ve svých schránkách, získá stejnou slevu i na měsíce listopad a prosinec.

Navíc obdrží jednorázovou odměnu ve výši 1200 korun za každé odběrné místo. Tu následně Pražská energetika odečte z ročního vyúčtování.

Akce platí do konce roku, ale kdo chce získat nejvyšší možnou slevu, ten by dodatek měl podepsat do konce října (do té doby trvá také soutěž o 60 elektrokol). Kdo podepíše později, ten získá slevu 10 % na silovou elektřinu jen od doby podpisu dodatku, ne na celé dva měsíce.

Závazek do konce roku 2013

Podepsání dodatku však vedle získání slev znamená, že ze smlouvy na dobu neurčitou uděláte závazek až do konce roku 2013.

Pokud byste se po podepsání dodatku ze smlouvy chtěli vyvázat dříve, pak to podle telefonického vyjádření mluvčího společnosti Petra Holubce bude možné. Sankcionováni v takovém případě budete prý pouze tím, že si firma zpětně naúčtuje jednorázovou odměnu ve výši 1200 korun.

Na webu společnosti, kde je akce popisována, ale stojí, že smlouvu nelze vypovědět před uplynutím sjednané doby (smlouvu prý lze ukončit dohodou pouze ve výjimečných případech).

Navíc po ukončení prvního období má být následně smlouva vždy prodlužována na dobu určitou o rok. Podpisem dodatku se tak kromě jiného zbavujete možnosti kdykoli během roku vypovědět smlouvu. Podle webu tak budete moci učinit vždy jen na konci platnosti smlouvy.

Na webu společnosti bohužel není k nahlédnutí plné znění dodatku, nemůžeme tedy posoudit, jak to skutečně s odstoupením od smlouvy a sankcí za to je. Doporučujeme však v případě, že o podepsání dodatku budete mít zájem, si konkrétně tento bod pečlivě ověřit.

U konkurence stále levněji

Jednorázová sleva ve výši 1200 korun vypadá jistě lákavě. Kdo ale chce platit za silovou elektřinu opravdu nejméně, ten by měl začít tuto akční nabídku porovnávat s konkurenčními.

Porovnání konkurenčních nabídek čtěte ve zbytku článku na webu Měšec.cz,
kde najdete i diskusi k tématu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Zbytek článku, porovnání a diskuse
 

Právě se děje

Další zprávy