Další škrty stavebního spoření, podpora jen na bydlení

Petr Kučera Petr Kučera
27. 7. 2011 11:37
Ministerstvo financí dokončilo návrh změn, dotknou se i stávajících smluv
Ilustrační foto (Čakovický park).
Ilustrační foto (Čakovický park). | Foto: M&K Development

Praha - Státní podporu stavebního spoření zřejmě od roku 2013 získá jen ten, kdo ji použije na bydlení, nebo si ke stejnému účelu vezme úvěr od stavební spořitelny.

Vyplývá to z návrhu novely zákona o stavebním spoření, kterou ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení.

Takzvané účelové vázání by se týkalo státní podpory, na kterou vznikne nárok po plánovaném nabytí účinnosti zákona, tedy od roku 2013. Změna by se však týkala nejen nových, ale i dříve uzavřených smluv o stavebním spoření.

Ministerstvo také chce umožnit vstup na trh stavebního spoření i univerzálním bankám, a to od roku 2015.

Obě změny plánuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už od loňského roku, nyní tedy jde "pouze" o dokončení konkrétního návrhu.

I pro starší smlouvy

Dosud však nebylo jasné, zda se ministerstvo rozhodne pro účelové omezení státní podpory jen u nových, nebo také u starých smluv.

Výsledek? Dosud připsanou podporu už lidem sice nikdo nesebere, účelové omezení se však přesto dotkne i nynějších smluv.

Účelové omezení se má vztahovat jen na státní podporu (přesněji řečeno její zálohy), na níž vznikne nárok po účinnosti zákona - tedy počínaje státní podporou za rok 2013. A to jak u nových, tak i starých smluv.

Fakt, že státní podporu použil či použije skutečně na bytové potřeby (vedle nákupu či stavby nemovitosti jde například také o rekonstrukce), bude muset člověk prokazovat při vyplacení naspořených peněz, tedy až při ukončení smlouvy.

Podle ministerstva půjde účel prokázat například fakturou, dokladem o zaplacení materiálu nebo provedení práce, nebo čestným prohlášením. Kontrolovat to mají stavební spořitelny.

Účelovost se týká pouze užití státní podpory, nikoliv celé naspořené částky.

Odvážnější než původní plán

Loňské programové prohlášení vlády přitom výslovně uvádí, že státní podporu výhradně na účely bydlení omezí jen u nových smluv, tedy u smluv o stavebním spoření uzavřených po účinnosti nové právní úpravy.

Ministerstvo financí se nakonec přesto rozhodlo pro razantnější řešení. Chce tím - podobně jako u předchozího omezení výše podpory - předejít tomu, aby si lidé na poslední chvíli uzavírali nové smlouvy "do zásoby" ještě podle starých pravidel.

Návrh s největší pravděpodobností není v rozporu ani s názorem Ústavního soudu. Ten totiž v letošním nálezu konstatoval, že stát může měnit výši a pravidla státní podpory i během trvání smlouvy - za podmínky, že to dá lidem vědět s dostatečným předstihem a že se změny netýkají už probíhajícího roku.

Podpora klesne na dva tisíce

Samotnou výši státní podpory se Kalousek pokusil snížit už vloni, kvůli zrychlenému projednání ve sněmovně a retroaktivitě změn ale tuto změnu zrušil Ústavní soud.

Podpora za rok 2010, připsaná v roce 2011, tedy zůstala v původní výši, stát ji musel lidem doplatit.

Zákon, omezující výši podpory, nyní musí poslanci schválit standardním způsobem.

Pokud jej koalice podle očekávání znovu podpoří, klesne státní podpora za rok 2011 (připisovaná v roce 2012) na maximálně dva tisíce korun. Dvoutisícový limit se má týkat všech smluv nehledě na datum jejich uzavření.

Státní podpora současně klesne na 10 procent z uspořené částky v příslušném kalendářním roce. Dosud činila 15 procent u smluv uzavřených po roce 2003, u starších smluv dokonce 25 procent.

Maximální částka úspor, z níž se podpora počítá, zůstává na 20 tisících (u smluv uzavřených do roku 2003 se počítala maximálně z 18 tisíc).

Další novinkou je konec daňového osvobození pro připsané úroky, nově se daní 15 procenty stejně jako vklady v bankách.

Spořitelnám začnou konkurovat banky

Ministerstvo také chce umožnit vstup na trh stavebního spoření i univerzálním bankám, a to od roku 2015.

"Zavedením této změny bude posíleno konkurenční prostředí a současně podpořena stabilita systému stavebního spoření," uvedlo ministerstvo v návrhu.

"Systém je totiž v současnosti kriticky závislý na státní podpoře a jakýkoli další zásah do její výše může vést k problémům spořitelen s likviditou, a tedy narušení stability systému," dodává úřad.

V případě poskytování stavebního spoření univerzální bankou přitom banka nebude podle návrhu limitována ve způsobu využití těchto peněz. Banky s nimi budou moci nakládat stejně jako s jinými primárními vklady.

Stavební spořitelny mají v současnosti nakládání se vklady klientů omezeno zákonem a mohou je využít například jen na poskytnutí úvěru dalšímu účastníkovi systému stavebního spoření.

"Univerzální banky však budou stejně jako stavební spořitelny vázány smlouvami ze stavebního spoření, ze kterých plyne účastníkům právo na získání úvěru ze stavebního spoření za splnění určitých podmínek," uvádí materiál.

Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků.
Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Za nejlevnější hypotéky zaplatíte víc, než láká reklama
Změna v zákoně. Chudí si budou muset najít levnější byt
Téměř pětina lidí neušetří ani korunu, ukázal průzkum

 

Právě se děje

Další zprávy