Další hypotéka pod 3 %. Ale s poplatky přijde dráž

Petr Kučera Petr Kučera
6. 3. 2011 12:45
Týden po mBank přišla s podobnou nabídkou GE Money Bank
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Best of Realty

Praha - Hned dvě banky přicházejí s hypotékou, u níž roční úroková sazba činí 2,99 procenta. Zhruba týden poté, co o novince informovala mBank, zveřejnila podobnou nabídku i GE Money Bank.

Zmíněný úrok 2,99 % je v obou případech variabilní, může se tedy měnit podle vývoje na mezibankovním trhu, jehož sazby jsou v posledních měsících rekordně nízko.

Kdo chce na tuto nejnižší sazbu dosáhnout, musí si ale zároveň sjednat (a platit) pojištění.

V případě GE Money Bank navíc splátku fakticky navýší také poplatky. Klient zaplatí měsíční paušál 150 korun za "vedení úvěrového účtu".

GE Money Bank také obvykle účtuje "vstupní poplatek" ve výši 0,8 procenta z objemu hypotéky, nejméně osm tisíc a nejvýše 25 tisíc korun - odpustí jej pouze při online podání žádosti.

A další poplatek - 500 korun - zaplatí klient GE Money, když chce hypotéku čerpat. Konkurenční mBank ani jeden z těchto tří poplatků nevybírá.

Foto: RK Sting
Čtěte také:
Hypotéky potichu zdražují. Polovina bank zvedla úroky
Nájemníci ztratí část výhod, majitelé bytů posílí
Hypotéce zadarmo se raději vyhněte, můžete prodělat

Nejnižší úrok - 2,99 % - slibuje GE Money Bank pro úvěry do 80 % tržní ceny nemovitosti, zatímco mBank jej garantuje jen do 50 % tržní ceny.

Pevná část sazby, tedy marže nad rámec variabilní části, je však při nejnižší sazbě u GE Money fixována jen na jeden rok, pak ji banka může změnit. Čím delší fixace pevné části, tím je výsledná sazba vyšší.

Výslednou sazbu u GE Money pak z reklamních 2,99 % navýší i povinnost využívat běžný účet od GE Money Bank, což oproti mBank znamená další paušální poplatek.

Srovnatelný úrok s výslednou sazbou 3,00 % (při sjednání pojištění) nabízí také variabilní hypotéka od UniCredit Bank, i v tomto případě však klient platí poplatky navíc.

 

Právě se děje

Další zprávy