Hypotéce zadarmo se raději vyhněte, můžete prodělat

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
22. 2. 2011 6:40
Vysoké výnosy jsou při investování možné, ale nikdy ne garantované

Ve finančním světě obzvlášť platí: Je-li něco zadarmo, není to samo sebou. Zpravidla "zadarmo" získáte jen větší finanční újmu. V poslední době se objevila nabídka hypotéky, kterou "nemusíte splácet". Pozor na ni!

Podobné nabídky se objevují dnes a denně. Lidé jim ale stále důvěřují. Nechtějí vidět, že v podobných případech již podvodníci obrali naivní oběti o miliardy korun.

Jen z podvodného "systému" EDBUSY čítala škoda půl miliardy korun, škoda po nástupnické Company Management není vyčíslena. A již je tu další super nabídka.

Best Life není best

V poslední době zvýšila svou aktivitu společnost Best Life, která je podle svých internetových stránek dceřinou společností švýcarské SAM Management Group. S prezentací svých produktů vystoupila též na Realitním kongresu 2010.

V nabídce společnosti Best Life se nachází řada variant produktu Cashselect s různými minimálními vklady, časovým horizontem a způsobem výplaty "garantovaných výnosů", které "dosahují" až téměř 17 % ročně.

Společnost Best Life dvouciferné roční výnosy ospravedlňuje rozdělením se s klientem. Prý jí stačí málo. Jak vysokých výnosů dosahuje, ovšem ponechává zastřeno rouškou tajemství. Zde může varovat jedno z pravidel úspěšného investora: Nedávat peníze do ničeho, čemu nerozumím.

Nemovitost zadarmo

Další z produktů společnosti Best Life se jmenuje Super hypotéka. Jak má fungovat? Představte si situaci, kdy chcete koupit nemovitost za jeden milion korun, přičemž máte půl milionu v hotovosti a zbývajícich půl milionů si zvažute půjčit.

Jenže zástupce Best Life vám nabídne: "Půjčte si celý jeden milion a půlku investujte s námi. Dostanete měsíční rentu šest tisíc korun, které pokryjí splátky hypotéky, a po 15 letech vyplatíme dalších 420 tisíc. Z nich můžete doplatit zbytek hypotéky, jejíž zůstatek bude 338 tisíc. Celá nemovitost vás po 15 letech bude stát jen 418 tisíc korun," říká. 

Má ještě jednu alternativu: Po 15 letech nesplácejte nemovitost, ale uložte 420 tisíc korun na 10 let. Budete dostávat měsíčně 5 040 korun, z vlastních peněz budete muset na splátku připlatit jen 960 korun. Po 10 letech dostanete vyplaceno 840 tisíc korun a nemovitost tak prý máte po 25 letech úplně zadarmo.

Garance vysokého zhodnocení?

Základním znakem všech pochybných společností je příslib garance vysokého zhodnocení. Zpravidla bývá zdůvodňován vynikajícím systémem, schopnými obchodníky či podělením se o "standardní vysoké výnosy", které si jinak ponechává banka či investiční společnost. Na takovéto nesmysly bohužel lidé díky nízké finanční gramotnosti rádi slyší a nechají se snadno zlákat.

Samozřejmě, vysokých výnosů lze dosahovat. Například v podnikání. Dokonce i při obchodování na burze. Ovšem nikdy ne garantovaně a vždy investor podstupuje riziko.

V investicích platí základní trojúhelník výnos - riziko - likvidita. Investor se tak může pohybovat mezi vyšším rizikem s vyšším výnosem a nižším rizikem s nižším výnosem, případně vyšší výnos může být vykompenzován sníženou možností nakládat s investovanými prostředky.

Podrobnosti a diskuzi najdete ve zbytku článku na webu Hypoindex.cz

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
Čtěte podrobněji:
Zbytek článku a diskuze
 

Právě se děje

Další zprávy