Hypotéky jsou opět levnější, lidé mají rekordní zájem

Petr Kučera Petr Kučera
27. 1. 2011 13:32
Počet uzavřených smluv i úrokové sazby se vrátily na předkrizovou úroveň
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: RK Sting

Aktualizováno podle údajů ministerstva pro místní rozvoj v 6. odstavci

Praha - Snižování úrokových sazeb zabralo. Hypoteční banky v prosinci loňského roku sjednaly hypotéky za více než 10 miliard korun, což je nejvíce od začátku finanční krize. Desetimiliardovou hranici banky naposledy překonaly v červenci 2008.

Průměrná úroková sazba v prosinci opět klesla na 4,23 procenta ročně, což je o 0,10 procentního bodu méně než v listopadu. Za celý rok 2010 pak průměrná sazba klesla o více než 1,25 rekordního bodu a přiblížila se k úrovním z let 2006 a 2007.

Nejnovější statistika Fincentrum Hypoindex vychází ze skutečně uzavřených obchodů - tedy reálných údajů z trhu, nikoliv ze sazeb uváděných v reklamních nabídkách, které jsou pro mnoho klientů v praxi nedostupné.

Přes 50 tisíc hypoték

"S výjimkou rekordního roku 2007 banky nikdy nevykázaly v posledním měsíci takové množství hypoték, jako v loňském prosinci," říká redaktor webu Hypoindex.cz Luboš Svačina.

I přes nižší počet pracovních dnů a navzdory předvánoční atmosféře se bankéřům podařilo s klienty sjednat 6106 nových úvěrových smluv v celkovém objemu 10,289 miliard korun. To je zhruba o 2,3 miliardy více než v předcházejícím měsíci, a o 4,3 miliardy více než ve stejném období roku 2009, vyplývá ze statistiky Fincentrum Hypoindex.

Za celý loňský rok uzavřely tuzemské banky téměř 51 tisíc hypotečních úvěrů v celkové hodnotě 84,8 miliardy korun. V meziročním porovnání to znamená téměř 15% nárůst jak v počtu, tak objemu poskytnutých hypoték a čtvrtý nejlepší výsledek v polistopadové historii tuzemského hypotečního trhu.

Data Hypoindexu potvrdilo na konci ledna i ministerstvo pro místní rozvoj, které statistiku mírně zpřesnilo přidáním nejmenších hráčů na trhu.

Vývoj průměrné úrokové sazby nově uzavřených hypoték
Vývoj průměrné úrokové sazby nově uzavřených hypoték | Foto: Hypoindex.cz

"Kromě poklesu úrokových sazeb je důvodem také zlepšující se makroekonomická situace v České republice, pokles cen nemovitostí a souběh celé řady dalších vlivů," domnívá se Svačina.

Roste zájem o pětileté fixace

Také v prosinci měli klienti největší zájem o hypotéky s fixací úrokové sazby na pět let - zvolilo ji přes 56 procent lidí. Průměrná úroková sazba těchto hypoték klesla na 4,21 procenta.

Foto: RK Sting
Čtěte také:
Státní dotace k hypotékám končí, sazby klesly pod 5 %
Stavební spoření: Podpora klesne, pak se zase zvýší
Obejděte nenažrané bankéře, vyzvala Čechy nová služba

"Naopak nepatrný ústup ze scény zaznamenaly hypotéky s variabilní úrokovou sazbou, jejichž podíl činil 3,5 % z celkového počtu poskytnutých hypoték," říká Svačina.

Jak se budou úroky vyvíjet letos? "Sazby jsou sice blízko svého dna, přesto se domnívám, že příznivé podmínky potrvají minimálně ještě do konce druhého čtvrtletí," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší hypotéku teď najdete rychle a jednoduše. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu zaplatíte!
 

Právě se děje

Další zprávy