Státní dotace k hypotékám končí, sazby klesly pod 5 %

Petr Kučera Petr Kučera
13. 1. 2011 6:15
Dosavadním příjemcům ale podpora zatím zůstane

Praha - Státní dotace k hypotékám pro mladé lidi od letošního února skončí. Průměrná úroková sazba na trhu totiž v loňském roce klesla pod pětiprocentní hranici.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které tento příspěvek vyplácí, jej od února 2011 přestane poskytovat k novým žádostem. Úrokovou dotaci už neprodlouží ani dosavadním příjemcům, pokud jim skončí fixační období.

Podpora nicméně nadále poběží lidem, kterým začala být vyplácena v předchozích letech, a to až do konce fixačního období tehdejší vyšší sazby (maximálně však pět let).

Dotaci poskytoval stát od února 2009, tehdy ji obnovil po čtyřleté přestávce kvůli růstu sazeb. Pro podporu je rozhodující právě hranice pěti procent, stanovená nařízením vlády.

Přes 18 milionů korun

Ministerstvo vloni na dotacích k hypotékám vyplatilo přes 18,1 milionu korun. "Průměrná výše měsíčního příspěvku činila 407 korun," říká Jan Dvořák z tiskového oddělení úřadu.

Na konci loňského roku dostávalo podporu 4228 příjemců, z toho v 1459 případech jde o nově uzavřené smlouvy.

"Celkově je v systému vedeno téměř 20 tisíc smluv, kterým v případě, že dojde ke změně úrokové sazby, může být opět podpora poskytována," dodává Dvořák.

Čas do konce ledna

Ještě do konce ledna lze o příspěvek žádat podle dosavadních podmínek. Nárok na něj lidé do 36 let věku nezávisle na rodinném stavu, u manželů však věkovou podmínku musejí splnit oba partneři.

Byt či dům musí být starý nejméně dva roky. Kromě nemovitosti, na kterou požaduje dotaci, nesměl žadatel vlastnit žádný jiný byt či dům. Hypotéky poskytnuté na novou výstavbu stát nepodporoval.

Úroková dotace činí jeden procentní bod z úrokové sazby a zůstane jim stejná po dobu fixace nezávisle na tom, zda tržní sazby budou v těchto letech klesat nebo růst.

Podpora náleží jen do výše úvěru 800 tisíc korun v případě koupě bytu nebo 1,5 milionu korun v případě rodinného domu s jedním bytem. U vyšších hypoték náleží jen do části nepřesahující tento limit.

O dotaci mohou žádat jen lidé, kteří v příslušném období - vždy od února do ledna - zahájili čerpání hypotéky nebo jim skončilo fixační období. O příspěvek musejí žádat prostřednictvím banky hned při sjednání nebo změně hypotéky, ne později. To platí i tehdy, jestliže čerpání úvěru začíná v době, kdy stát dotaci kvůli nízkým sazbám (dočasně) neposkytuje.

Výše příspěvku platí vždy po dobu platnosti úrokové sazby sjednané mezi klientem a hypoteční bankou, maximálně však po dobu pěti let. Po uplynutí této doby je výše dotace nově stanovena. Státní podpora je poskytována maximálně po dobu deseti let.

Pozor na nevýhody

Přestože úroková dotace vypadá na první pohled lákavě a lze díky ní ušetřit řádově tisíce korun ročně, redaktor odborného webu Hypoindex.cz Luboš Svačina upozorňuje i na její nevýhody.

Bytový dům Zbraslav K Vejvoďáku, Praha 5-Zbraslav Developer: Ing. Miloš Buřil
Bytový dům Zbraslav K Vejvoďáku, Praha 5-Zbraslav Developer: Ing. Miloš Buřil | Foto: Best of Realty
Čtěte také:
Stavební spoření: Podpora klesne, pak se zase zvýší
Platíte za bydlení příliš? I přes škrty vám stát pomůže
Revoluce v hypotékách? Můžete ušetřit tisícovku měsíčně

Zájemce je omezen při výběru banky - ne všechny totiž tuto dotaci zprostředkovávají.  Podle ministerstva je nyní do systému zapojeno osm bank.

"Státní dotace navíc znemožní klientům případný přechod k jiné, levnější bance," říká Svačina. Chce-li totiž zájemce čerpat dotaci k úrokové sazbě i po změně fixace úrokové sazby, nesmí opustit svou původní banku.

Za administrativu spojenou se státní dotací si navíc banky účtují vyšší poplatky. "Namísto standardního poplatku zhruba 150 korun měsíčně jde zpravidla o 200 nebo i 250 korun," dodává Svačina.

 

Právě se děje

Další zprávy