Hypotéky jsou nejlevnější od roku 2007, průměrně 4,33 %

ČTK ČTK
21. 12. 2010 9:57
Pokles úrokových sazeb se ale prudce zastavuje, banky už prý nemají z čeho brát.
Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Průměrná úroková sazba hypoték klesla v listopadu na 4,33 procenta. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex na internetových stránkách www.hypoindex.cz. Index je tak nejníže od června 2007, ovšem tempo poklesu průměrných úrokových sazeb v posledních třech měsících znatelně zpomaluje.

"Největší vliv na pokles Fincetrum Hypoindexu měl tentokrát pokles tříletých fixací, u kterých došlo ke snížení téměř na úroveň pětiletých fixací," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Podle něj jistou roli v závěrečných měsících roku může hrát snaha některých bank splnit obchodní cíle. "Je otázkou, zda bankám takové nadšení zbude i v lednu, protože cena zdrojů již nemá moc kam klesat a zejména u delších fixací už nyní roste. Banky tedy musí snížením sazeb snižovat marže či revidovat rizikové přirážky," dodal.

Téměř pět tisíc úvěrů

Hypoteční banky v předposledním měsíci letošního roku poskytly 4801 hypotečních úvěrů v celkové hodnotě 7,957 miliardy korun.

Hodnota v listopadu uzavřených hypoték je přitom třetí nejvyšší v letošním roce. Za 11 měsíců letošního roku banky poskytly hypotéky za 74 miliard. "Se započtením bank, které se odmítají podílet na tvorbě Fincentrum Hypoindexu, je již nyní téměř jisté, že se bankám v letošním roce podaří překonat hranici 80 miliard korun," uvedli autoři indexu.

Za celý loňský rok poskytly banky občanům hypoteční úvěry za 73,85 miliardy korun.

Rezidenční čtvrť Na Hvězdárně Na Hvězdárně, Praha 5-Velká Chuchle Developer: FINEP Chuchle a.s.
Rezidenční čtvrť Na Hvězdárně Na Hvězdárně, Praha 5-Velká Chuchle Developer: FINEP Chuchle a.s. | Foto: Best of Realty
Čtěte podrobněji:
Další poplatky, tabulky a diskuze k článku zde
Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší hypotéku teď najdete rychle a jednoduše. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu zaplatíte!

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase.

Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů.

Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

 

Právě se děje

Další zprávy