Platíte za bydlení příliš? I přes škrty vám stát pomůže

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
20. 12. 2010 18:00
Od Nového roku se zvýší příspěvek i okruh lidí, který na něj mají nárok
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: RK Sting

Praha - Navzdory řadě škrtů a úsporných opatření se od Nového roku zvýší příspěvek na bydlení. Zároveň na něj dosáhne více domácností než dosud.

Nárok na příspěvek i jeho výše jsou určovány podle příjmu domácnosti a takzvaných normativních nákladů na bydlení. A právě normativní náklady vláda zvýšila.

Růst normativních nákladů ovšem není rovnoměrný, liší se podle různých skupin domácností. Nejméně si polepší osaměle žijící nájemníci v obcích od 10 do 50 tisíc obyvatel (meziročně o 2,25 %), naopak nejvyššího nárůstu normativních nákladů se dočká osamělý majitel bytu v družstevním či osobním vlastnictví (téměř o 11 %).

Čtěte také
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čtěte také

Kdo má nárok

Nárok na příspěvek na bydlení mají jak nájemníci, tak vlastníci nemovitostí. Nicméně lidé žijící ve vlastním musí splnit náročnější kritéria týkající se nákladů a příjmů; a také jejich příspěvek bude za jinak stejných okolností nižší.

Základním kritériem je, že jejich náklady na bydlení (včetně energií, vodného a stočného, vytápění a svozu odpadu) přesahují 30 % příjmů domácnosti (v Praze 35 %).

Zároveň však oněch 30 % (v Praze 35 %) příjmu nesmí přesahovat vládou stanovené normativní náklady, určené podle velikosti bydliště, počtu lidí v domácnosti a rozdělené podle toho, zda jde o nájemní či vlastnické bydlení.

Jak spočítat příspěvek na bydlení? Konkrétní tabulky, praktický příklad a diskuzi k tématu najdete na webu Hypoindex.cz.

Foto: RK Sting
Čtěte podrobněji:
Konkrétní tabulky, zbytek článku a diskuzi najdete zde
 

Právě se děje

Další zprávy