Rozhodnuto: Státní podpora stavebního spoření klesne

Petr Kučera Petr Kučera
26. 11. 2010 10:37
Prezident republiky podepsal novelu zákona, začne platit za pár dnů
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Best of Realty

Praha - Škrty ve státní podpoře stavebního spoření začnou platit podle vládního plánu, tedy od 1. ledna 2011. Rozhodl o tom prezident republiky Václav Klaus, když v pátek podle očekávání podepsal příslušnou novelu zákona.

K platnosti novely tak zbývá už jen formalita - zveřejnění ve Sbírce zákonů, k němuž dojde během několika dnů.

Nová pravidla sice budou účinná až od 1. ledna 2011, ale v praxi se dotknou nejen už uzavřených smluv, ale také už zaplaceného příspěvku za letošní rok.

Další tři důležité "škrtzákony" podepsal prezident republiky už v úterý. Důvod, proč mezi nimi nebyla i novela zákona o stavebním spoření, tehdy nesdělil.

Zdanění už za letošní rok

Státní příspěvek za rok 2010, připisovaný v roce 2011, klesne na polovinu - ze současných 3000 korun (nebo 4500 u starších smluv) na maximálně 1500 nebo 2250 korun ročně. Stane se tak formou jednorázové srážkové daně ve výši 50 procent, kterou budou muset odvádět stavební spořitelny.

Od dalšího roku pak dojde přímo ke snížení státního příspěvku v zákoně, a to na maximálně 2000 korun ročně pro všechny smlouvy (tedy i uzavřené do roku 2003 s dosavadním maximem 4500 Kč).

Skončí také daňové osvobození úroků. Už od roku 2011 se na ně bude vztahovat 15% daň z příjmu (stejně jako na úroky z ostatních vkladů v bankách)..

Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných chce díky těmto škrtům ušetřit zhruba šest až osm miliard korun ročně ze státního rozpočtu.

Definitivně jasno ale bude až po rozhodnutí Ústavního soudu, u něhož si chtějí stěžovat přinejmenším zástupci ČSSD kvůli údajné retroaktivitě novely. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) však jde pouze o takzvanou nepravou retroaktivitu, která je přípustná (podrobněji jsme o problému psali v tomto článku).

Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší stavební spoření i úvěr na bydlení teď najdete rychle a jednoduše. Zkuste novou online kalkulačku MůjBankéř na Aktuálně.cz a spočítejte si, kolik opravdu zaplatíte!
 

Právě se děje

Další zprávy