Výpověď nájmu bez udání důvodu? Majitelé musí počkat

Petr Kučera Petr Kučera
23. 11. 2010 16:05
Požadavek vlastníků bytů je předčasný, říká ministr Jankovský
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (Věci veřejné) nesouhlasí s  návrhem Občanského sdružení majitelů bytů a domů, aby do novely občanského zákoníku doplnil možnost pronajímatele ukončit nájemní smlouvu výpovědí bez udání důvodu.

Novela, kterou minulý týden schválila vláda a nyní ji projednají poslanci, zmírňuje některá dosavadní omezení majitelů takzvaných regulovaných bytů (podrobněji v tomto článku). Navazuje tak na už dříve schválený konec cenové regulace nájemného.

Omezení trvají dál

Občanské sdružení majitelů bytů a domů prosazuje, aby vlastníci nově mohli dát výpověď z nájmu i bez udání důvodu, nikoliv jen v zákonech výslovně stanovených případech. Navrhují nicméně, aby zákon stanovil dlouhou - až dvouletou - výpovědní lhůtu, takže nájemník by dostal možnost se změně přizpůsobit.

Podle šéfa sdružení Tomislava Šimečka jsou problémem hlavně smlouvy ještě z dob socialismu. Tyto nájmy zůstanou i po zrušení cenové regulace státem chráněné, přestože chystaná novela zhruba v polovině příštího roku omezí alespoň některá dosavadní privilegia nájemníků.

"My dnes nemůžeme ukončit nájemní vztah, který jsme sami nikdy neuzavřeli," připomíná Šimeček.

Vadí mu i fakt, že ochrana přejde automaticky i na další lidi, kteří s původním nájemníkem žili ve společné domácnosti. "Nájem tak přejde na naprosto nedefinovanou skupinu osob, které majitel bytu vůbec nemusí znát. Stanou se nájemci bez jeho souhlasu, což je v závazkovém právu naprosto nepřijatelné," vysvětluje Šimeček.

Možná za pár let

Ministr Jankovský však návrh sdružení majitelů ohledně výpovědí bez udání důvodu neodmítá úplně, pouze jej - navzdory regulaci trvající šedesát let, z toho dvacet po listopadu 1989 - považuje za předčasný.

"Jsem přesvědčen, že minimálně tři nebo čtyři roky ještě tato možnost do našeho právního systému nepatří," říká Jankovský.

"I když se bavíme o volném trhu s nájemním bydlením, je potřeba garantovat určitý sociální rozměr. Byt není auto nebo reklamní plocha, u kterých zrušení nájemní smlouvy ještě nemusí znamenat ohrožení základních existenčních jistot jednotlivce. Byt je pro mnoho lidí jedním ze základních pilířů životních jistot," vysvětluje ministr.

Jankovský připomíná, že výjimkou ze zákazu výpovědi zůstává situace, kdy majitel potřebuje bytovou jednotku pro svou vlastní potřebu.

O dalších chystaných změnách v oblasti nájmů jsme podrobně psali v tomto článku.

 

Právě se děje

Další zprávy