Nájemníci ztratí část výhod, majitelé bytů posílí

Petr Kučera Petr Kučera
16. 11. 2010 12:40
Jak řešit spory o nájemné? Vláda dá soudům návod
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nájemníci v takzvaných regulovaných bytech přijdou v příštím roce o část dosavadních privilegií. Díky tomu posílí práva pronajímatelů, tedy majitelů bytů či domů.

Vláda se v úterý shodla na novele občanského zákoníku, která má nejdříve od poloviny roku omezit některá z dosavadních omezení majitelů "regulovaných" bytů. Zákon bude nicméně i nadále zvýhodňovat nájemníky.

"Cílem je upravit dosud nevyvážený vztah mezi nájemníky a pronajímateli," říká předseda vlády Petr Nečas (ODS).

Změny se dotknou kolem 700 tisíc bytů s regulovaným nájmem. Zhruba 400 tisíc jich vlastní města a obce, zbytek pak soukromí vlastníci - často potomci těch, kdo dům postavili.

Návod pro soudy, jak určit nájemné

Novela občanského zákoníku, která díky vládní většině zřejmě bez problémů projde Poslaneckou sněmovnou, se zpožděním reaguje i na konec regulovaného nájemného.

O tuto nejvýraznější výhodu - výrazně nižší nájemné - přijde řada nájemníků už na přelomu roku. Ve většině míst totiž skončí regulované nájemné. Rozhodla o tom už dřívější sněmovna.

Pouze v Praze, krajských městech (kromě Ostravy a Ústí nad Labem) a větších městech Středočeského kraje (s alespoň 10 tisíci obyvateli) potrvá cenová regulace až do konce roku 2012.

Po konci regulace bude výše nájmu záležet jen na dohodě mezi majitelem bytu (pronajímatelem) a nájemníkem. Teoreticky nebude omezena a záleží tak jen na nájemníkovi, na co přistoupí.

Pokud se obě strany neshodnou, může rozhodnout soud. A právě jasná pravidla pro jeho rozhodování přináší novela občanského zákoníku. Stanoví, že soud má vycházet z obvyklé výše neregulovaných nájmů v daném místě a čase - tedy nejen podle lokality, ale také podle kvality bytu.

Podle stejných kritérií by zřejmě rozhodovaly soudy i nyní, tedy bez vládního "návodu". Bez jednotné a snadné "šablony" ale hrozí jejich zahlcení. Na možné přetížení soudů a tedy i pomalé rozhodování upozorňuje například advokátka Občanského sdružení majitelů domů Klára Samková.

Nicméně vláda tyto obavy nesdílí. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se většina majitelů a nájemníků bude chtít dohodnout. Navíc většinu ze zhruba 450 tisíc bytů, kde regulované nájmy končí už od ledna 2011, vlastní v tomto směru většinou "mírnější" obce.

Majitelům, nájemníkům i soudům má pomoci také cenová mapa nájemného, kterou připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Hotová však bude zřejmě až v únoru příštího roku.

Ministerstvo odmítá, že by za zpoždění mohlo. "Totožný návrh připravil můj předchůdce už v minulém volebním období. Tento materiál již od května 2009 ležel ve sněmovně, nikdy však nebyl zařazen na jednání. A to mimochodem i zásluhou poslance ČSSD Stanislava Křečka, známého zastánce práv nájemníků," říká ministr Kamil Jankovský (Věci veřejné).

Další výhody padnou po polovině roku

Zmíněný konec regulace se ale na přelomu roku dotkne zatím pouze výše nájmů. Ostatní zvýhodnění nájemníků v těchto bytech zatím potrvají dál - nejméně do poloviny roku 2011.

Navržená novela má být účinná "od prvního dne šestého kalendářního měsíce po zveřejnění ve Sbírce zákonů", tedy zřejmě nejdříve od září nebo října 2011. Poslanci to ale ještě mohou změnit a napevno stanovit účinnost třeba už od července.

Změna pravidel se od stejného data dotkne i bytů, kde samotná výše nájemného zůstane regulována až do konce roku 2012.

Majitel si určí, kdo smí bydlet v jeho bytě

Projde-li vládní návrh, bude se majitel moci lépe bránit proti přeplněnosti svého bytu. Nově bude moci požadovat, aby v něm žil jen přiměřený počet osob.

Ve smlouvě si bude moci vyhradit právo na souhlas, pokud nájemník bude chtít do bytu trvale přijmout další osoby (kromě manžela, partnera či dětí).

"Pobyt do dvou měsíců je považován za návštěvu a není nutno jej hlásit," upřesňuje Jankovský.

Na vnuky už výhody automaticky nepřejdou

Výhody regulovaného nájmu mají sice i nadále automaticky přejít na nejbližší příbuzné, kteří žili v den smrti s nájemcem v bytě, nově však už nepůjde o vnuky (ledaže by s tím majitel výslovně souhlasil). Právě tato skupina je podle vlády nejvíce zneužívanou pro černý obchod s byty a uměle prodlužuje regulaci nájmů.

Na jiné osoby, které žily v den smrti s nájemcem v bytě, přejde (regulovaný) nájem pouze tehdy, jestliže pronajímatel s jejich bydlením v bytě písemně souhlasil. Vždy musí být splněna podmínka, že osoba, na kterou má přejít (regulovaný) nájem, nemá vlastní byt. Současně má nový zákon omezit dobu takto chráněného nájmu (po smrti nájemníka) na dva roky s výjimkou osob starších 75 let nebo mladších 18 let.

Vstup do bytu jen přes kontaktní osobu

Majitel také získá právo na vstup do bytu v naléhavých případech při dlouhodobé nepřítomnosti nájemce. Tu by měl nájemník oznámit a určit kontaktní osobu, která vstup umožní.

Pouze pokud si takovou kontaktní osobu nezvolí, může do bytu vstoupit majitel sám, a to jen v nezbytně nutných situacích jako je například havárie, nutnost odvrácení hrozících škod a podobně.

Výměna (regulovaných) bytů má být nově možná jen se souhlasem obou majitelů, nejen nájemníků.

V platnosti zůstává povinnost pronajímatele zajistit nájemci náhradní byt, pokud je nájem ukončen z důvodů na jeho straně (zákonem stanovených), stejně jako povinnost zaplatit náklady spojené se stěhováním.

 

Právě se děje

Další zprávy