Hypotéky zlevnily o víc než tisícovku, sazby dál padají

Petr Kučera Petr Kučera
20. 10. 2010 12:50
Fincentrum Hypoindex: Průměrný úrok klesl na 4,56 procenta
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Best of Realty

Praha - Lidé, kteří si hypotéku vzali letos v září, ušetří řádově stovky korun měsíčně oproti těm, kdo tak učinili v lednu.

Vyplývá to z nejnovější statistiky Fincentrum Hypoindex. Ta vychází ze skutečně uzavřených obchodů - tedy reálných údajů z trhu, nikoliv ze sazeb uváděných v reklamních nabídkách, které jsou pro mnoho klientů v praxi nedostupné.

Například splátka dvoumilionové hypotéky na 20 let teď vychází v průměru na 12 717 korun, v lednu to bylo o tisícovku měsíčně víc. U hypotéky na 1,5 milionu je rozdíl zhruba 800 korun.

Zástupci bank sice už od ledna varují, že nevidí výraznější prostor pro snižování úrokových sazeb hypoték, přesto zlevňování pokračuje. V září klesla průměrná sazba o 0,23 procentního bodu na 4,56 procenta, potvrzuje Fincentrum Hypoindex.

Foto: Hypoindex.cz

Za rok, tedy oproti loňskému září, klesly průměrné sazby o celý procentní bod a vrátily se na úroveň, kde byly naposledy začátkem roku 2007.

Variabilní sazba je zatím nejlevnější

"Největší pokles zaznamenaly hypotéky s variabilní úrokovou sazbou, které meziměsíčně zlevnily o více než čtvrt procentního bodu," říká Luboš Svačina z odborného webu Hypoindex.cz.

Variabilní sazby se odvíjejí od tržních "cen" na mezibankovním trhu a jsou nyní rekordně nízko, u UniCredit Bank začínají tyto hypotéky na třech procentech.

"Pozadu ale nezůstávají ani standardní varianty hypoték s pevně stanovenou úrokovou sazbou. Největší pokles zaznamenaly stále populárnější pětileté fixace," dodává Svačina.

Téměř polovina klientů (49 %) dala v září přednost pětileté fixaci, dalších 39 % se rozhodlo pro tříletou.

Trh ožívá, přicházejí další slevy

Příznivé úrokové sazby přilákaly v září na pobočky bank 4800 klientů, kteří si sjednali hypotéky za více než osm miliard korun. Podle Hypoindexu to je téměř o polovinu větší objem než ve stejném měsíci loňského roku. Přestože byl loňský rok poznamenán krizí, hypoteční trh přece jen znovu viditelně ožívá.

Podle Libora Ostatka z makléřské společnosti Golem Finance je do konce letošního roku ještě prostor k dalšímu snižování úrokových sazeb. Vývoj v příštím roce si odborníci zatím netroufají odhadovat. Očekává se nicméně zvýšení základních sazeb ČNB, od nichž se ceny hypoték - byť nepřímo - odvíjejí.

S "akčními nabídkami" přišly v posledních dnech další banky. Například GE Money zvýhodnila tříletou fixaci (nyní od 4,29 %) a do 22. října neúčtuje poplatek za zpracování a odhad ceny nemovitosti.

Až do konce letošního roku pak GE Money "odpustí" poplatek za vyřízení hypotéky zájemcům, kteří si o hypotéku zažádají prostřednictvím online kalkulačky. Poplatek pro všechny účelové hypotéky nicméně už dříve zcela zrušily Raiffeisenbank, Česká spořitelna a mBank (ta jej nikdy ani nezavedla).

Volksbank nyní láká na sazbu od 3,79 % p.a. a od zájemců o její služby bude vybírat "zvýhodněný poplatek". Zmíněná sazba ale platí jen pro tříleté fixace se splatností do deseti let.

LBBW Bank rozšířila garanci sazby 3,99 % p.a. i pro pětileté fixace, dosud platila maximálně pro čtyřleté.

Wüstenrot hypoteční banka se přidala k těm, které nabízejí hypotéku bez dokládání příjmů. Nabídka je určena zájemcům, kteří nemohou prokázat své příjmy standardním způsobem - typicky živnostníkům uplatňujícím výdajový paušál. Bance nyní stačí jen čestné prohlášení o příjmech a majetku a potvrzení o bezdlužnosti od finančního úřadu. Maximálně ale půjčí jen na polovinu zástavní hodnoty nemovitosti.

Raiffeisenbank navýšila limit pro zápočet u takzvané offsetové hypotéky. Dosud si klienti mohli na protiúčet vložit maximálně úspory v hodnotě 50 % jistiny úvěru, nyní si mohou započíst až 100 % částky úvěru a splácet pouze jistinu úvěru.

 

Právě se děje

Další zprávy