Potvrzeno: Hypotéky jsou zase levnější a dostupnější

Petr Kučera Petr Kučera
22. 9. 2010 11:20
Úroky mohou klesat přinejmenším do konce roku
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ekospol

Praha - Tuzemské banky v průběhu srpna uzavřely o pětinu více hypoték než za stejné období loňského roku. V objemu si polepšily dokonce o čtvrtinu.

Průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték v srpnu klesla na 4,79 procenta, oproti červenci je nižší o pět procentních bodů.

Vyplývá to z nejnovější statistiky Fincentrum Hypoindex. Ta vychází ze skutečně uzavřených obchodů - tedy reálných údajů z trhu, nikoliv ze sazeb uváděných v reklamních nabídkách, které jsou pro mnoho klientů v praxi nedostupné.

"Banky v srpnu poskytly 4046 hypoték v celkové hodnotě 6,757 miliardy korun," říká Luboš Svačina z webu Hypoindex.cz. V celkovém součtu za prvních osm měsíců jde o 50,8 miliardy korun, což je pořád o 759 milionů za loňskými výsledky.

Foto: Hypoindex.cz

Nárůst nových smluv je podle Svačiny dán několika faktory. "Jednak je to zlepšující se kondice českého hospodářství a tím pádem také větší optimismus mezi potencionálními žadateli o úvěr, jednak celkem široká nabídka nemovitostí za snížené ceny a v neposlední řadě také snížení úrokových sazeb," říká.

Podle Libora Ostatka z makléřské společnosti Golem Finance je do konce letošního roku ještě prostor k dalšímu snižování úrokových sazeb. Vývoj v příštím roce si odborníci zatím netroufají odhadovat. Očekává se nicméně zvýšení základních sazeb ČNB, od nichž se ceny hypoték - byť nepřímo - odvíjejí.

Developer: Central Group Projekt: Pražská čtvrť, Brandýs nad Labem Počet domů aktuálně v nabídce: 26 / 21 volných Aktuální výměry pozemků: 203 až 758 m2 Inženýrské sítě: vodovod, kanalizace, plyn, elektro Nejlevnější volný dům v lokalitě: Klasik 3-A, 4+kk, 203 m2, 3.975.650 Kč Nejdražší volný dům v lokalitě: Progres 6-A, 5+1, 758 m2, 7.551.744 Kč Lokalita Pražská čtvrť se nachází na okraji města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav v okrese Praha-východ. Cesta do Prahy trvá do 15 minut, autobusy jezdí ke stanici metra B Černý Most nebo metra C Letňany.
Developer: Central Group Projekt: Pražská čtvrť, Brandýs nad Labem Počet domů aktuálně v nabídce: 26 / 21 volných Aktuální výměry pozemků: 203 až 758 m2 Inženýrské sítě: vodovod, kanalizace, plyn, elektro Nejlevnější volný dům v lokalitě: Klasik 3-A, 4+kk, 203 m2, 3.975.650 Kč Nejdražší volný dům v lokalitě: Progres 6-A, 5+1, 758 m2, 7.551.744 Kč Lokalita Pražská čtvrť se nachází na okraji města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav v okrese Praha-východ. Cesta do Prahy trvá do 15 minut, autobusy jezdí ke stanici metra B Černý Most nebo metra C Letňany. | Foto: Central Group
Čtěte také:
Nový přehled: Kolik teď zaplatíte za hypotéku
Hypotéky slaví 15. narozeniny. Zavzpomínejte
Další banky zlevnily hypotéky, úroky pod čtyři procenta
 

Právě se děje

Další zprávy