Plyn po zbytek roku nezdraží. V Praze mírně zlevní

Petr Kučera Petr Kučera
1. 10. 2010 8:43
Díky silné koruně zůstanou ceny pro většinu domácností stejné
Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Energetické společnosti RWE a E.ON od října do konce roku nezmění ceny zemního plynu pro domácnosti. Pražská plynárenská dokonce mírně zlevní.

Zákazníkům Pražské plynárenské z řad domácností, které plynem jen vaří, klesne cena o dvě procenta, ostatním o jedno procento.

Podle analytiků oslovených ČTK se v průběhu druhého čtvrtletí na trhu s plynem nic významného nestalo a společnosti tak neměly mít mnoho důvodů cenu plynu od října měnit. "Cena ropy, která je velkou měrou zatím stále významným vodítkem i pro ceny plynu, vykazuje v posledních měsících relativně stabilní hodnoty," uvedl analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities na konci srpna, kdy společnosti ceny plynu zveřejnily.

E.ON i skupina RWE zdražovaly plyn naposledy od července - o šest, respektive o 4,9 procenta. Pouze Pražská plynárenská ceny pro třetí čtvrtletí nezměnila.

"Před prvními zimními měsíci se podařilo ceny plynu stabilizovat. Na základě vývoje cen ropných derivátů bychom museli jít s cenou nahoru, ovšem koruna v posledních měsících vůči dolaru výrazně posílila a vliv ropy smazala," vysvětluje Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas odpovědný za národní obchod.

"V loňském roce klesla cena zemního plynu pro zákazníky RWE z řad domácností v průměru o 11 procent. Od začátku letošního roku stoupla průměrná cena o 7,9 procenta," připomíná Varcop.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kupní síla domácností stoupla o 2/3, bydlení stojí víc
Konečný verdikt: Elektřina zdraží o 12 %. Kvůli slunci
Daňové prázdniny pro solární elektrárny skončí. Všem
 

Právě se děje

Další zprávy