Zápis do katastru zdraží na dvojnásobek, plánuje úřad

Petr Kučera Petr Kučera
29. 8. 2010 11:40
Třetí pokus o zvýšení poplatků má zatím největší šanci na úspěch
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: www.drevenydum.org

Praha - Dvojnásobné zdražení poplatku za vklad do katastru nemovitostí navrhuje Český úřad zeměměřický a katastrální. Vyplývá to z novely zákona o správních poplatcích, kterou úřad poslal do vnějšího připomínkového řízení, a který má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Od července příštího roku by se poplatek za návrh na zahájení řízení o povolení vkladu do katastru měl zvýšit z dosavadních 500 na 1000 korun.

Zdvojnásobit se má také maximální částka pro návrhy týkající se vkladů souvisejících s výstavbou veřejně prospěšné stavby, a to v úhrnu z dosavadních 5000 na 10 000 korun.

"Poplatek se od roku 1994 neměnil. Chceme jej proto zvýšit alespoň o část inflace, ke které došlo za posledních 16 let," vysvětluje Petr Baudyš z legislativního oddělení úřadu.

Návrh na vklad se podává nejen při zápisu nové stavby nebo změně vlastníka, ale třeba také při vzniku zástavního práva nebo věcného břemene.

O zvýšení dalších poplatků, zejména za pořízení ověřených výpisů, se návrh nezmiňuje.

Dva pokusy nevyšly, teď má vláda většinu

Nejnovější návrh na zvýšení poplatku je už třetím v poslední době. Dva předchozí pokusy neprošly zejména kvůli patové situaci ve sněmovně v předchozím volebním období. Nynější koalice ODS, TOP 09 a VV se zvyšování správních ani soudních poplatků obecně nebrání.

Zdražení katastru nejdříve navrhovala vláda Mirka Topolánka. Od 1. ledna 2009 se mělo platit 500 korun za každou zapisovanou nemovitost. Například za rodinný dům s pozemkem a zahradou by tak lidé zaplatili 1500 korun. Sněmovna však návrh zamítla, když sociální demokraty a komunisty podpořil i lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

Po pádu Topolánkovy vlády chtěla zdražení ve sněmovně prosadit skupina poslanců v čele s exministrem zemědělství Petrem Gandalovičem. Základní poplatek 500 korun zůstal beze změny, ale měl se týkat jen první zapisované nemovitosti. Za každou další by se platilo jen 300 korun. Zmíněný rodinný dům s pozemkem a zahradou by tak přišel na 1100 korun. Horní hranice poplatku u větších projektů by měla činit 20 tisíc korun.

Navrhovatelé však novelu stáhli ještě před prvním čtením. Jak úřad nyní uvádí v důvodové zprávě, došlo k tomu "s ohledem na to, že Topolánkově vládě byla vyslovena nedůvěra a očekávaly se nové volby na podzim roku 2009, před nimiž není populární zvyšovat správní poplatky".

Poplatky jsou nejnižší v Evropě

Příjmy státního rozpočtu za vklady do katastru nemovitostí činily vloni 316 milionů korun, společně s dalšími zpoplatněnými službami se pohybují kolem 500 milionů ročně. "Příjem státního rozpočtu za správní úkony katastrálních úřadů vyjádřený ve stálých cenách stagnuje, přestože počet uskutečněných úkonů se od roku 1994 zvýšil 2,5násobně," upřesňuje Petr Baudyš z legislativního oddělení úřadu

Návrh také zdůrazňuje, že v České republice jsou vybírány nejnižší správní poplatky za zápisy do katastru v porovnání se zeměmi Evropské unie.

Peníze získané z vyšších poplatků by pak úřad chtěl využít zejména k urychlení digitalizace katastrálních map.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Za rozvod i spory o peníze si připlatíte. Soudy zdraží
Změny v práci: Smlouvy na dobu určitou čeká revoluce
Jak ministr Kalousek přišel na povodňovou stokorunu

Nejde jen o zdražení

Novela má odstranit i některé dosavadní nedostatky katastrálního zákona.

"Nejvážnějším je možnost podávání zjevně neúspěšných žalob na určení vlastnického práva k nemovitosti či na neplatnost smlouvy s cílem dosáhnout přerušení vkladového řízení až do vydání pravomocného rozhodnutí soudu s cílem poškodit konkurenci," říká Baudyš.

Vážným problémem je podle něj i nešťastná úprava podávání žalob proti zamítavým rozhodnutím katastrálních úřadů o vkladu práv, která může způsobit duplicitní zápisy práv pro různé osoby či znehodnocení nemovitostí zástavními právy či věcnými břemeny.

"Praxe očekává i řešení problému starých zástavních práv převzatých z pozemkových knih," dodává Baudyš.

Součásti novelizace má být podle něj i "vytváření podmínek pro elektronickou komunikaci podáváním návrhů na vklad práv na formuláři".

 

Právě se děje

Další zprávy