Hypotéku dostanete snadněji, banky zmírňují pravidla

Petr Kučera Petr Kučera
5. 9. 2010 16:22
Schvalovacím sítem bank by teď opět mohlo projít více zájemců
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hypotéky jsou zase o něco dostupnější než před pár měsíci. Vedle dalšího poklesu úrokových sazeb totiž banky postupně uvolňují pravidla pro hodnocení zájemců, která předtím zpřísnily hlavně kvůli finanční krizi.

"Změny pomohou k tomu, aby schvalovacím sítem bank prošlo více klientů a na podzim tak uvidíme poměrně silný nárůst objemu i počtu hypoték," říká Tomáš Prouza z poradenské společnosti Partners.

"Jedná se především o zmírnění přísných pravidel při výpočtu bonity klienta, při dokládání faktur u výstavby nebo při refinancování," upřesňuje.

Například Komerční banka už nebude po žadatelích, kteří si na svůj účet u KB nechávají zasílat svůj příjem, požadovat jeho doložení na potvrzeném formuláři od zaměstnavatele. Stačí, aby tito klienti měli na účtě pravidelný příjem po dobu minimálně šesti měsíců od identifikovaného zaměstnavatele.

Komerční banka připravila také možnost hypotéky bez dokládání faktur, pouze na základě zprávy o stavu výstavby či takzvaných stavebních dohlídek. S podobnou možností přišla i UniCredit Bank. "Dosud tuto variantu výstavby umožňovali v Raiffeisenbank, Hypoteční bance a České spořitelně," připomíná Tomáš Prouza z Partners.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Banky jenom strašily, hypotéky dál zlevňují. Až na 3 %
Konec výhod u hypoték? Zaplatíte o tisícovky vyšší daň
Revoluce v hypotékách? Můžete ušetřit tisícovku měsíčně

UniCredit také nově akceptuje i příjem doložený na základě nové, ještě neprodlužované pracovní smlouvy na dobu určitou u některých profesí jako jsou učitel, lékař, voják, zdravotní sestra a další.

Česká spořitelna nyní zájemcům garantuje odpověď ohledně schválení hypotečního úvěru a vyhotovení smluvní dokumentace do 48 hodin po předání úvěrové složky. "To může být zajímavé hlavně pro případy refinancování, kdy s klienty většinou hrajeme o čas," říká úvěrová analytička Partners Lucie Drásalová.

Pozvolné uvolňování podmínek pro získání hypotéky potvrzuje také šéf makléřské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. "Není to ale zatím plošný trend jako u snižování úrokových sazeb," dodává.

Změny se podle něj týkají hlavně požadavků na výši LTV (výši hypotéky k hodnotě nemovitosti), kdy se některé banky vracejí i k možnosti stoprocentního financování hypotékou.

"Oblast bonity a akceptování příjmů je uvolňována velmi pozvolna, respektive zatím spíše kosmeticky a pouze bankami, které v zásadě dohánějí konkurenci," dodává Ostatek.

 

Právě se děje

Další zprávy