Příjemná zpráva: Hypotéky zlevňují, jsou zpět pod 5 %

Petr Kučera Petr Kučera
21. 7. 2010 8:25
Roste zájem o variabilní sazby, ukazuje statistika
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ekospol

Praha - Hypotéky v Česku dál zlevňují. Průměrné úrokové sazby se po téměř třech letech vrátily pod pětiprocentní hranici. Vyplývá to z nejnovější statistiky Fincentrum Hypoindex.

Ta vychází ze skutečně uzavřených obchodů - tedy reálných údajů z trhu, nikoliv ze sazeb uváděných v reklamních nabídkách, které jsou pro mnoho klientů v praxi nedostupné.

Průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték v červnu klesla na 4,92 procenta, oproti květnu je nižší o dvě desetiny procentního bodu.

Roste zájem o variabilní sazby

Těsné prvenství v oblíbenosti si i v červnu podržely hypotéky s pětiletou fixací, jejich podíl na nově uzavřených smlouvách dosáhl 42 procent. Pouze o dvě procenta méně si připsaly hypotéky s tříletou fixací.

Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték v Česku
Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték v Česku | Foto: Fincentrum Hypoindex

Do statistiky jsou nově zařazeny i hypotéky s variabilní úrokovou sazbou. "Jejich podíl na celkovém objemu poskytnutých úvěrů stoupil v červnu na téměř sedm procent," říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. Jejich úroková sazba činila v červnu průměrně 3,78 procenta. Podrobněji jme o variabilních sazbách psali v tomto článku.

Zájem o variabilní sazby už je podle Rajdla srovnatelný s jednoletými fixacemi. Co do objemu úvěrů byl v červnu dokonce vyšší, nicméně co do počtu smluv stále mají mírně navrch jednoleté fixace.

Trh hlásí oživení. Zatím

Klesající sazby se projevily i na vyšším zájmu klientů. "V porovnání se stejným obdobím loňského roku si banky už druhý měsíc za sebou polepšily, i když to bylo o pouhých 1,4 procenta," upřesňuje Rajdl.

V souhrnu za celé letošní první pololetí roku uzavřely banky 22,5 tisíce hypoték za 37,6 miliard korun. "Díky velice dobrým výsledkům v závěru pololetí se jim podařilo umazat počáteční ztrátu za stejným obdobím loňského roku, meziroční pokles tak činí už jen 6,2 procenta," dodává analytik společnosti Fincentrum.

Pokud by však ministr financí uspěl s návrhem na zrušení daňového zvýhodnění hypoték (podrobněji v tomto článku), vedlo by to podle bank ke snížení poptávky a k horší dostupnosti těchto úvěrů.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Kde teď můžete ušetřit + další podrobnosti k Hypoindexu
Kalousek mění plán. Chce zrušit i výhody u hypoték
Konec výhod u hypoték? Zaplatíte o tisícovky vyšší daň

Chcete nový byt? Vyberte si, k mání je pivovar i rokle:

 

Právě se děje

Další zprávy