Kolik opravdu zaplatíte za hypotéku? Nejde jen o úroky

Luboš Svačina, Hypoindex.cz
6. 7. 2010 19:34
Poplatky, poplatky, poplatky. Jednorázově i každý měsíc. Až na výjimky
Foto: Jan Langer

Praha - Konkurenční boj bank letos vede ke zlevňování úrokových sazeb hypoték. Kromě samotné výše úroků by však klienti měli počítat také s dalšími poplatky. Souvisejí s vyřízením a správou úvěru.

Poplatek za vyřízení úvěru už sice některé banky zrušily, nicméně stále existuje celkem početná skupinka, která jej i nadále účtuje.

K tabulce dodejme, že GE Money Bank, Hypoteční banka a UniCredit Bank nabízejí také variantu hypotéky s poplatky "rozpuštěnými" v úrokové sazbě. V takovém případě tedy klienti musejí počítat s nepatrně vyšší úrokovou sazbou v porovnání se standardní nabídkou. Tuto variantu ocení zejména klienti, kteří si z daní pravidelně odečítají úroky z úvěrů na bydlení. Část poplatků si touto cestou de facto mohou odečíst z daní.

Čas od času banky přicházejí s časově omezenou nabídkou bezplatného vyřízení úvěru. Další z možností, jak se vyhnout placení zpracovatelského poplatku, může být vyřízení hypotečního úvěru online.

Pokud chcete hypotékou financovat výstavbu a čerpat úvěr postupně, věnujte pozornost i poplatku za čerpání úvěru. Drtivá většina bank tuto operaci nezpoplatňuje, naopak nejvíce zaplatíte u GE Money Bank.

Nižší nebo nulové poplatky účtují banky při refinancování hypotéky, tedy pokud k nim přecházíte od konkurence. Prověřený klient, který dlouhodobě splácí bez zaklopýtnutí, má pro banku cenu zlata, proto často tento "vstupní poplatek" odpouští. Ani v ostatních případech refinancování se nebojte s novou bankou o výši poplatků vyjednávat.

Stranou konkurenčního soupeření strojí poplatek za vedení úvěrového účtu, tedy měsíční "paušál" za správu hypotéky. Jeho výše se za celou existenci českého hypotečního trhu nezměnil a drtivá většina bank stále účtuje shodně 150 korun.

Autor: Lenka Černochová, Irena Truhlářová, Archcon Ateliér, s.r.o., spolupráce David Vytvar
Autor: Lenka Černochová, Irena Truhlářová, Archcon Ateliér, s.r.o., spolupráce David Vytvar | Foto: www.drevenydum.org
Čtěte také:
Jak se vyhnout poplatku za správu hypotéky
Inzerované sazby hypoték a skutečnost. Podívejte, jak se liší
Žádný trik, hypotéky skutečně zlevňují

Autor tohoto textu si osobně nedokáže představit, jaké náklady má banka se správou úvěrového účtu (kromě administrativy nutné v době refixace úvěru). Tento poplatek je zkrátka přežitek, kterého se však banky nemíní vzdát.

Banky sice argumentují tím, že vzhledem k výši měsíčních splátek se jedná o zanedbatelnou částku, jejíž reálná hodnota díky inflaci průběžně klesá. Nicméně zkuste si spočítat, kolik za správu hypotéky zaplatíte u hypotéky se splatností 25 let...

Poplatkově nejvýhodnější je tak hypotéka od mBank - jediné ze všech třinácti porovnávaných poskytovatelů, která poplatek za vedení úvěrového účtu standardně klientům neúčtuje.

 

Právě se děje

Další zprávy