Levnější hypotéky? Žádný trik, banky skutečně zlevnily

Petr Kučera Petr Kučera
16. 6. 2010 6:30
Pokles sazeb je čím dál výraznější, ukazuje statistika
Nízkoenergetický rodinný dům, oceněný v soutěži Dřevěný dům roku
Nízkoenergetický rodinný dům, oceněný v soutěži Dřevěný dům roku | Foto: www.drevenydum.org

Praha - Úrokové sazby hypoték dál výrazně klesají. Vyplývá to z nejnovější statistiky Fincentrum Hypoindex. Ta vychází ze skutečně uzavřených obchodů - tedy reálných údajů z trhu, nikoliv ze sazeb uváděných v reklamních nabídkách, které jsou pro mnoho klientů v praxi nedostupné.

Průměrná sazba dosáhla v květnu hodnoty 5,12 procenta, což oproti dubnu znamená výrazný pokles o 0,22 procentního bodu.

"Klesající trend má průměrná úroková sazba již jedenáct měsíců v řadě, v posledních měsících se tempo poklesu dramaticky zrychluje," říká Luboš Svačina z webu Hypoindex.cz.

Nejoblíbenější je pětiletá fixace

Sazby klesly u všech fixací, nejvíce však u jednoletých a pětiletých. Pomineme-li variabilní sazby, tak nejlevnější jsou pětileté fixace - průměrný úrok spadl na 5,08 procenta.

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték podle statistiky Fincentrum Hypoindex
Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték podle statistiky Fincentrum Hypoindex | Foto: Hypoindex.cz

Řada bank navíc nabízí hypotéky s fixní sazbou i hluboko pod pět procent, dosáhnou na ně obvykle jen bonitnější klienti nebo někteří zájemci o refinancování (přechod k jiné bance při konci fixačního období).

Nejoblíbenější zůstává pětiletá fixace, pro kterou se v květnu rozhodlo téměř 52 procent klientů. Na druhém místě jsou tříleté fixace, jimž dala přednost více než třetina lidí.

Ještě mnohem levnější než fixní jsou nyní pohyblivé sazby. Například při hypotéce v objemu 1,6 milionu korun se splatností 20 let lze ušetřit více než tisícovku měsíčně.

UniCredit nyní nabízí variabilní sazbu 3,83 procenta (do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti), při současném sjednání pojištění dokonce 3,53 %. u mBank si lze půjčit za 3,85 %, při sjednání pojištění 3,70 % (avšak maximálně do 50 % ceny nemovitosti).

Trh ožil, banky si proti loňsku polepšily

"Poprvé od začátku letošního roku také došlo k meziročnímu nárůstu objemu sjednaných hypoték," upozorňuje Svačina. Banky v květnu poskytly 4253 hypoték v objemu 7,121 miliard korun. Oproti loňskému květnu vzrostl počet úvěrů o 3,6 procenta, objem dokonce o 4,7 procenta.

Letos na jaře spustila většina bank vlnu snižování sazeb, prezentovaných většinou jako dočasné akční slevy. Oživení na trhu přinesly také reklamní kampaně zmíněných UniCredit Bank a mBank na nízké variabilní sazby, přestože tuto alternativu nabízí - nyní méně nápadně - i další tři banky (podrobněji v tomto článku).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pozor na dopisy z bank. Jsou doručené, i když nepřijdou
Revoluce v hypotékách? Můžete ušetřit tisícovku měsíčně
Co všechno banka uzná jako příjem při žádosti o hypotéku
 

Právě se děje

Další zprávy