Stavební spořitelny zdražují překlenovací úvěry

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
13. 4. 2010 13:41
Na zlevňování hypoték zareagovala většina spořitelen překvapivě

Praha - Úrokové sazby hypoték klesají a jsou nejlevnější za dva roky. Stavební spořitelny reagují poněkud překvapivě. Místo snížení sazeb přistoupily mnohem častěji k jejich navýšení.

Za posledních čtvrt roku stouply úrokové sazby překlenovacích úvěrů stavebních spořitelen o desetiny procentního bodu.

Výjimkou jsou Stavební spořitelna České spořitelny, jejíž sazby se od listopadu nezměnily, a Modrá pyramida s produktem Hypoúvěr Garant (a jeho varianta 100), u nichž došlo dokonce k poklesu.

Nejvíce - o 0,2 procentního bodu - zvýšily sazby Raiffeisen stavební spořitelna a Wüstenrot - stavební spořitelna (u překlenovacího úvěru Partner).

Tabulku s konkrétními sazbami jednotlivých spořitelen najdete na Hypoindex.cz.

Celková úroveň sazeb překlenovacích úvěrů se tak drží nejen nad sazbami hypotečních úvěrů, které banky zveřejňují jako minimální, ale také vysoce převyšují sazby, které nakonec hypoteční banky s klienty skutečně dohodnou.

Financování bydlení se stavebními spořitelnami, pokud klient nedosáhl na řádný úvěr, přinášelo vyšší náklady než u hypoték již dříve. Zvýšením sazeb překlenovacích úvěrů je jeho výhodnost oproti hypotékám ještě nižší.

O výhodnosti nabídek však nerozhoduje jen cena. "Výhodou hypoték je nižší splátka díky delší splatnosti, výhodou úvěrů od stavebních spořitelen pak zase možnost mimořádných splátek bez sankcí," říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Tabulka: Podrobný přehled sazeb stavebních spořitelen
Výhodnější než spořicí účet. Poznejte novou hypotéku
Ceny bytů padají dál. Stále se objevují zajímavé bonusy
 

Právě se děje

Další zprávy