Na trh vstupuje Převratná hypotéka. Láká na nízký úrok

Petr Kučera Petr Kučera
30. 3. 2010 21:20
Zlevňování hypoték pokračuje, UniCredit útočí s úrokem pod čtyři procenta

Praha - Nový druh hypotéky s pohyblivou úrokovou sazbou začne od dubna nabízet UniCredit Bank. Produkt s názvem Převratná hypotéka láká na úrokovou sazbu 3,93 procenta p.a., tedy o téměř 1,5 procentního bodu pod aktuálním průměrem trhu. Klienti tak mohou na měsíční splátce ušetřit řádově stovky korun.

Variabilní úrokovou sazbu nabídne UniCredit jako pátá na tuzemském trhu. Odvíjí se od jednoměsíční úrokové sazby na mezibankovním trhu PRIBOR (nyní kolem 1,22 %), navýšené o pevně danou sazbu (v současnosti 2,71 %). Zatímco vývoj sazby PRIBOR určuje trh, pevně danou "marži" banka po celou dobu splatnosti nezmění.

Útěk možný kdykoliv, ale ne zadarmo

Sazba 3,93 % p.a. klesne na 3,78 %, pokud si klient uzavře navíc pojištění schopnosti splácet. "Když tak učiní během prvních tří měsíců po uvedení hypotéky na trh, získá dokonce sazbu 3,63 %," říká Tomáš Drábek, ředitel retailového bankovnictví UniCredit Bank..

"U hypoték nad 85 procent zástavní hodnoty nemovitosti budou sazby vyšší, přesto ale zhruba půl procenta pod konkurencí," dodává Drábek. Banka půjčí maximálně na 90 procent hodnoty nemovitosti.

Jestliže sazby PRIBOR výrazně vzrostou a přestanou být pro klienta výhodné, lze kdykoliv přejít na klasickou fixaci. Další možností je mimořádné (předčasné) splacení úvěru či odchod k jiné bance (refinancování), což banka umožní čtyřikrát ročně. V takovém případě však klient musí zaplatit jedno procento z mimořádné splátky, při refinancování z celého zbytku jistiny (bez úroků).

Novou výši měsíční splátky sdělí banka klientovi jen v případě, že se sazba PRIBOR v daném měsíci odchýlí od předem stanovené hodnoty o více než jednu desetinu procentního bodu. Při drobnějších rozdílech se splátka nezmění.

"Novinka se nyní vyplatí lidem, kteří mají své finance pod kontrolou, jsou schopni sledovat vývoj na trhu a včas reagovat," hodnotí Převratnou hypotéku odborník Luboš Svačina z nezávislého webu Hypoindex.cz.

"Klient však musí počítat s tím, že ve chvíli, kdy bude chtít hypotéku zafixovat, mu může celkem rapidně narůst výše měsíční splátky. Například rozdíl mezi variabilní sazbou a sazbou pro standardní hypotéku s pětiletou fixací nyní činí v případě UniCredit Bank více než jeden procentní bod," varuje Svačina.

Zlevňování hypoték pokračuje

Podobný produkt - variabilní úrokovou sazbu (s mírně odlišnou vazbou na PRIBOR) - už v Česku nabízejí také mBank, Oberbank, Hypoteční banka a do jisté míry také Raiffeisenbank. "Aktuální nejnižší variabilní sazba mBanky je 4,50%, u Oberbanky je to velmi slušných 3,73 %," upřesňuje Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance. Zajímavostí je, že Oberbank tuto výhodnou nabídku na svém webu prakticky nepropaguje a inzeruje hypotéky od 4,60 %.

Výhodou mBank zase může být bezplatné vedení běžného účtu či nulové vstupní poplatky. UniCredit účtuje běžné poplatky za vedení účtu i úvodní poplatek za zpracování úvěru (u refinancování snížený na 4000 korun).

S vlnou akčních nabídek na hypotéky přicházejí i další banky. Komerční banka dnes oznámila, že pro hypotéky do 85 % hodnoty zastavené nemovitosti a tří- či pětileté fixaci platí úroková sazba od 4,65 %. Šanci mají zájemci při podání žádosti mezi 1. a 30. dubnem a současně při uzavření smlouvy do 30. června.

Během března spustily slevy také Raiffeisenbank, ČSOB a Wüstenrot hypoteční banka (podrobněji jsme o nich psali před týdnem).

Oproti loňskému roku přitom nezůstává jen u reklamních lákadel. Lednová i únorová statistika Fincentrum Hypoindex potvrdila, že úrokové sazby po mnoha měsících výrazněji klesly. Ceny hypoték jsou nyní na dvouletém minimu. Do statistiky jsou zahrnuty sazby skutečně poskytnutých úvěrů, tedy nikoliv ceny inzerované bankami.

Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték
Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték | Foto: Hypoindex.cz

Průměrné úrokové sazby hypoték se zhruba od poloviny roku 2008 dlouho pohybovaly kolem úrovně 5,6 % p.a. První dva měsíce letošního roku však přinesly pokles sazeb na průměrných 5,37 % p.a., což představuje nejnižší úroveň od prosince roku 2007. (Podrobnosti jsme přinesli v samostatném článku.)

Tuzemské banky vloni poskytly o více než třetinu méně hypoték než v předchozím roce. Může za to jak přísnější posuzování zájemců ze strany bank, tak horší finanční situace či obavy případných žadatelů.

Autor: Jan Márton, Petr Klápště, Aleš Brotánek, spolupráce Jiří Čech, Pavel Minář, Alena Bílková.
Autor: Jan Márton, Petr Klápště, Aleš Brotánek, spolupráce Jiří Čech, Pavel Minář, Alena Bílková. | Foto: www.drevenydum.org
Čtěte také:
Končí vám fixace hypotéky? Nečekejte na dopis z banky
Za levnější hypotékou odešla od banky jen sedmina lidí
Podporu stavebního spoření vám nevezmou. Stát by tratil
 

Právě se děje

Další zprávy