Státní podporu spoření nezrušíme. Naopak, zní z ODS

Petr Kučera Petr Kučera
17. 3. 2010 6:44
Podpora stavebního spoření by se mohla sloučit s penzijním připojištěním a rozšířit o financování studia
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Štědrá státní podpora stavebního spoření neskončí ani po volbách. Její zachování totiž mají v plánu přinejmenším dvě nejsilnější strany - ČSSD i ODS.

Návrhy současného ministra financí Eduarda Janoty na omezení státní podpory tedy nenajdou po volbách potřebnou podporu.

Naopak: Sociální demokraté i ODS plánují nebo alespoň zvažují rozšíření účelů, na které by lidé mohli výhodné úvěry nebo státní podporu čerpat.

Bydlení, studium a spoření na stáří

"Určitá forma státem podporovaného spoření by měla existovat i nadále," řekl v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz ekonomický expert ODS Martin Kocourek, hlavní kandidát občanských demokratů na funkci ministra financí.

"Omezování státní podpory by teď nebylo vhodné. Jednak myslím, že by lidé spořit měli, a jednak by to mohlo rozkývat systém spořitelen," dodává.

Podle Kocourka je samozřejmě nutné posoudit, zda dosavadní systém podpory zamýšlený účel a zda má žádoucí efekt.

"Je na čase zvážit, jestli nepřesměrovat podporu spoření nějakým způsobem také k financování vzdělávání nebo zabezpečování na stáří," upřesňuje Kocourek.

Současná státní podpora

  • Ministerstvo financí letos vyplatí na podpoře stavebního spoření téměř 13,3 miliardy korun, což je meziročně zhruba o miliardu méně. Státní podpora se vyplácí zpětně za uplynulý rok.
  • Potvrzuje se tak očekávání, že objem státní podpory bude postupně klesat i bez snížení maximální výše příspěvku na jednoho klienta. Mnoho klientů navíc stále čerpá podporu na takzvané staré smlouvy, uzavřené nejpozději v roce 2003, tedy před snížením maximální podpory z 4500 na 3000 korun ročně.
  • Celkový počet smluv o stavebním spoření klesl ke konci loňského roku o 2,8 procenta na téměř 4,93 milionu. Počet nově uzavřených smluv vloni meziročně klesl o 18,5 procenta na 575,3 tisíce.

"Umím si představit, že by se dosavadní podpora stavebního spoření a penzijního připojištění sloučila do jednoho typu spoření, určeného kromě zabezpečení na stáří a podpory bydlení také na vzdělávání," dodává Kocourek.

Současně však zdůrazňuje, že taková podpora by musela být účelově vázaná, příjemci by tedy oproti dosavadní úpravě museli prokazovat její skutečné využití na zákonem stanovené oblasti.

ODS neplánuje ani zrušení či omezení dosavadních daňových úlev souvisejících s financováním vlastního bydlení. Konkrétně jde o možnost odečíst si od základu daně zaplacené úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření.

Spoří celá rodina

Sociální demokraté jsou velkorysejší - ve volebním programu o účelovém omezení státní podpory nehovoří. Také oni chtějí stavební spoření rozšířit přinejmenším o možnost půjček na studijní účely.

Tento návrh už dokonce s podporou komunistů a čtyř dalších poslanců (Jiří Carbol a Ludvík Hovorka z KDU-ČSL, Olga Zubová a Evžen Snítilý) prosadili vloni ve sněmovně, už ale neměli dost sil na přehlasování následného senátorského veta.

"Obdobná forma podpory je obvyklá i v zahraničí, například v Rakousku," vysvětluje poslanec ČSSD Radko Martínek, jeden z autorů návrhu. Vedle školného má být úvěr ze stavebního spoření nově určen také na nepřímé náklady studia, zejména na ubytování, stravování, dopravu či nákup učebních pomůcek.

Podle loňského návrhu z dílny ČSSD by úvěr ze stavebního spoření na studijní potřeby mohli použít studenti ve věku 15 až 26 let, mají-li ukončen alespoň první ročník vzdělávání ve střední, vyšší odborné, vysoké nebo obdobné škole a zároveň pokračují ve studiu. Čerpat by směli až 36 tisíc korun ročně.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však upozorňuje, že podle návrhu by si úvěr mohl vzít nejen účastník stavebního spoření, ale (v jeho prospěch) také "osoba blízká". Na jednoho studenta by tedy mohla spořit celá rodina, což by vedlo ke značnému nárůstu státní podpory.

TOP 09 zatím, stejně jako ODS, konkrétní program k letošním volbám nepředstavila. Z dřívějších vyjádření sice vyplývá, že určitou podporu "odpovědnosti vůči vlastnímu bydlení a vzdělání" chce zachovat, nicméně dosavadní státní podporu stavebního spoření by Kalousek jako nesystémovou zrušil.

Návrat novomanželských půjček

Rozšířením stavebního spoření a ponecháním daňových výhod u "bytových" úvěrů ale plány sociálních demokratů v této oblasti nekončí.

Už vloni ve sněmovně podpořili komunistický plán na obnovení novomanželských půjček, návrh je nyní před závěrečným třetím čtením. Podrobněji jsme o něm psali v samostatném článku.

Paradoxní na chystaném návratu půjček je, že mladí manželé mohou využít obdobnou pomoc už nyní. V roce 2004 ji zavedla tehdejší koaliční vláda vedená sociálními demokraty. Přežily i vládu vedenou ODS a fungují do dneška, i když v omezenějším rozsahu.

"Zvýhodněná novomanželská půjčka není žádnou novinkou. Nízkoúročený úvěr do výše 300 tisíc korun pro mladé rodiny již existuje a poskytuje jej Státní fond rozvoje bydlení," upozorňuje předseda ODS Mirek Topolánek. V několika bodech je dosavadní podpora dokonce velkorysejší než komunistický návrh.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Janota: stavební spoření musí skončit, stát na něj nemá
Stavební spoření nepůjde využít i na placení studia
Politici zase chtějí půjčovat mladým novomanželům

Na novomanželské půjčky podle ČSSD by měly šanci lidé do 40 let věku (komunisté počítají s hranicí 30 let) při získání prvního bytu nebo při rekonstrukci staršího bytu. Při narození dítěte získají manželé nárok na speciální zvýhodnění (odpočty).

Sociální demokraté odhadují, že jejich plán na státní podporu úroku a garanci 90 procent jistiny zatíží rozpočet maximálně 1,5 miliardou korun. Kompenzovat to však mají vyšší rozpočtové příjmy, hlavně díky dani z přidané hodnoty.

Stát by měl podle ČSSD pomoci i lidem, kteří nedokáží splácet hypotéky. "Pro případ, kdy se v důsledku nezaměstnanosti dostanou do platebních problémů a zhorší se finanční situace jejich domácností, připravíme systém refinancování hypoték," uvádí ve volebním programu.

Prakticky stejný plán patřil k předvolebním lákadlům také vloni. Po odložení podzimních voleb na něj však ČSSD "zapomněla" a ačkoliv ve sněmovně úspěšně prosazovala jiné návrhy, konkrétní podobu této pomoci nakonec nepředložila (nepočítáme-li zásadně odlišný návrh tří poslanců kolem Stanislava Křečka).

Odborníci také upozorňují, že stát by pomáhal hlavně lidem, kteří nevyužili možnosti sjednat si u banky pojištění schopnosti splácet hypotéku.

Developer Finep zlevnil některé byty, mimo jiné i v projektu Malý háj v pražských Štěrboholech
Developer Finep zlevnil některé byty, mimo jiné i v projektu Malý háj v pražských Štěrboholech | Foto: Finep
Čtěte také:
Chcete stavět? Máte štěstí. Povolení zatím nezdraží
Stavební spoření bez poplatku? Zdarma není zdarma
Stát vyplatí na stavebním spoření o miliardu méně
 

Právě se děje

Další zprávy