Hypotéky jsou teď nejlevnější za poslední dva roky

Petr Kučera Petr Kučera
17. 3. 2010 10:20
Podívejte se na vývoj úrokových sazeb podle Hypoindex.cz

Praha - Úrokové sazby hypoték v únoru pokračovaly v poměrně výrazném poklesu. Z nejnovějších výsledků Fincentrum Hypoindexu vyplývá, že "cena" hypoték je nyní na dvouletém minimu. Do statistiky jsou zahrnuty sazby skutečně poskytnutých úvěrů, tedy nikoliv ceny inzerované bankami.

Průměrné úrokové sazby hypoték se zhruba od poloviny roku 2008 dlouho pohybovaly kolem úrovně 5,6 % p.a. První dva měsíce letošního roku však přinesly pokles sazeb na průměrných 5,37 % p.a., což představuje nejnižší úroveň od prosince roku 2007.

"Klesající trend nejvíce přiživují hypotéky s pětiletou fixací," říká šéfredaktor webu Hypoindex.cz Petr Zámečník.

Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték
Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték | Foto: Hypoindex.cz

Podle analytika společnosti Fincetrum Josefa Rajdla banky reagovaly na pokles sazeb na mezibankovním trhu. "Pokud nedojde ke kompenzaci zvýšením rizikové marže bank, můžeme se v březnu dočkat dalšího mírného snížení," věří analytik.

Zatímco u pětiletých fixací jsou mezi sazbami bank jen minimální rozdíly (čtvrtým měsícem se drží v rozmezí 0,6 procenta), u jednoletých fixací přetrvávají výrazné rozdíly. "Zájemcům o tuto variantu se určitě vyplatí mezi bankami pečlivě vybírat," říká Rajdl.

Za pozornost určitě také stojí výrazné přiblížení úrokových sazeb jednotlivých fixací. "Podobná situace, i když v opačném gardu, nastala na přelomu 2007, kdy se průměrné úrokové sazby překlopily, a od té doby vycházejí hypotéky s delší fixací úrokově výhodněji. Současná situace na mezibankovním trhu a očekávání bankéřů ohledně nárůstu úrokových sazeb dávají určité indicie, že by k podobnému obratu mohlo v dohledné době dojít," dodává Rajdl.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kolik teď stojí hypotéky: Podívejte na velký přehled sazeb
Stavební spoření bez poplatku? Zdarma není zdarma
Fígl s opravným daňovým přiznáním. Pomůže k hypotéce?

Zájem o jednoleté fixace je však i nadále relativně malý. Přednost této variantě dal v únoru ani ne každý desátý klient. Pro pětiletou variantu se v únoru rozhodla více než polovina klientů (52,1 %), hypotéky s tříletou fixací upřednostnila zhruba třetina lidí.

Přes zlevnění však banky v únoru uzavřely meziročně o 11 procent méně hypotečních smluv, v objemovém vyjádření dokonce o 17,5 procenta méně. "Přitom začátek loňského roku byl označován div ne za katastrofální," připomíná Zámečník.

 

Právě se děje

Další zprávy