Stavební spoření bez poplatku? Zdarma není zdarma

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
6. 3. 2010 13:30
Pro stavební spořitelny začalo jaro. Alespoň podle slev

Stavební spořitelny uvádějí akce podle notového záznamu Vivaldiho Čtvera ročních dob. Nenaleznete roční období, kdy by alespoň některá z nich nerozehrála slevové vábení klientů.

Jarní ptáci ještě nezačali zpívat, a už přitéká první potůček z Modré pyramidy, nabízející pastýřskou idylu uzavření smlouvy bez poplatku. V některých spořitelnách přitom ještě pokračuje lední krasojízda slev zimních.

Jako první ze stavebních spořitelen oznámila "jarní akci" Modrá pyramida. A co nabízí? Podle svého webu "stavební spoření pro nové klienty ZDARMA". Ale jak už to u stavebních spořitelen bývá, "ZDARMA" není totéž co zdarma.

Vždy alespoň 300 korun ročně

U žádné stavební spořitelny "smlouva zdarma" či jiná podobně znějící akce neznamenala stavební spoření bez poplatků. Vždy se klient musí připravit přinejmenším na pravidelný roční poplatek ve výši kolem 300 korun.

Vedení smlouvy a účtu stavebního spoření je náročná záležitost, a jak ukazuje kupříkladu sazebník Stavební spořitelny České spořitelny, je tím náročnější, čím vyšší je úroková sazba připisovaná klientům.

Ani když stavební spořitelna inzeruje "uzavření smlouvy bez poplatku", neznamená to, že klient poplatek nezaplatí. V naprosté většině případů, a tak tomu je i u jarní akce Modré pyramidy, musí klient poplatek zaplatit a spořitelna mu ho "refunduje" formou úrokového bonusu.

Modrá pyramida stavební spořitelna

Podmínkou pro získání bonusu u Modré pyramidy je uzavření smlouvy klientem, který buď u této spořitelny smlouvu nemá, nebo čerpá překlenovací či řádný úvěr.

Bonus ve výši 1000 korun získá klient při uzavření smlouvy s cílovou částkou 100 000 korun nejpozději do 30. dubna 2010, zaplacení poplatku za uzavření smlouvy a vložení alespoň 10 tisíc korun do 31. května 2010. O tisícovku více získá klient při dvojnásobné cílové částce a vložení alespoň 20 tisíc korun.

Bonus 1000 korun může získat i klient, který uzavře smlouvu s cílovou částkou vyšší než 100 tisíc korun (do 400 tisíc) a na účet v předepsaném termínu kromě poplatku za uzavření smlouvy vloží 10 tisíc korun.

Taktéž bonus 2000 korun získá klient s cílovou částkou od 200 do 400 tisíc, který vloží na účet 20 tisíc korun (plus samozřejmě poplatek za uzavření smlouvy).

Wüstenrot - stavební spořitelna

Wüstenrot - stavební spořitelna nabízí od 1. března do 30. června 2010 stavební spoření pro děti a mládež do 18 let pod názvem Wüstenrot Kamarád+ "bez poplatku".

Cílová částka smlouvy je 300 tisíc korun. Rodič poplatek za uzavření smlouvy neplatí, pokud vloží do čtyř měsíců na účet tři tisíce korun. De facto se tak jedná o stejný princip, jakým je zaplacení poplatku za uzavření smlouvy a následné připsání bonusu.

Českomoravská stavební spořitelna

Českomoravská stavební spořitelna nabízí až do konce března svou zimní akci. Nenechte se zmást informací na stránkách, že je akce "od 1. února 2010" - stavební spořitelna datum průběžně mění.

Novinkou u Lišky je, že se akce nově vztahují i na klienty, kteří ukončili smlouvu o stavebním spoření s ČMSS před rokem 2009.

ČMSS nabízí dvě akční nabídky. Pro získání "Smlouvy zdarma" musí klient uzavřít smlouvu do 31. března 2010 a zaplatit poplatek nejpozději do 30. dubna 2010. Pak získá prémii ve výši 100 % poplatku za uzavření smlouvy, maximálně ale 1500 korun.

Zdarma jsou tedy jen smlouvy s cílovou částkou do 150 000 korun. Akci je možné zkombinovat i s bonusem pro mladé, ovšem s poloviční prémií.

Podívejte se na vítěze soutěže Panelák roku:

Další akce Lišky láká: "Získejte 6000 Kč!" Ve skutečnosti z toho jsou tři tisíce státní příspěvek, které klient získá při splnění podmínek u všech stavebních spořitelen. Pro dalších 3000 korun musíte uzavřít smlouvu s cílovou částkou nejméně 300 tisíc korun do 31. března 2010, zaplatit poplatek za uzavření smlouvy a vložit alespoň 30 tisíc korun do 30. června 2010. Akci lze kombinovat s "Prémií pro mladé", ale bonus je poloviční.

Raiffeisen stavební spořitelna

Také v Raiffeisen stavební spořitelně pokračuje zimní akce až do 31. března. Slibuje "mimořádnou prémii až 5000 korun". Ovšem i v tomto případě není 3000 korun z ní nic mimořádného, neboť se jedná o klasický státní příspěvek.

Pokud klient uzavře smlouvu do konce března s cílovou částkou alespoň 200 tisíc korun, připíše stavební spořitelna bonus závislý od stavu účtu k 30. dubnu 2010. Bude-li mít klient na účtu alespoň 5 000 korun, získá bonus 1000 korun, bude-li mít 20 tisíc, získá bonus 2000 korun.

Stavební spořitelna České spořitelny

Buřinka v současnosti žádnou akční nabídku nemá. I tak jsou na tom její noví klienti od začátku března lépe než dříve.

Stavební spořitelna České spořitelny totiž v lednu snížila standardní 1% poplatek za uzavření smlouvy na polovinu. Stanovila ovšem minimální výši tohoto poplatku na 1 500 korun. Tu už ale s účinností 1. března 2010 zrušila.

Vyšší poplatek za vedení účtu stavebního spoření pro smlouvy se sazbou úroků 2 % a pro produkt Šampion ovšem ponechala. Klient tak ročně zaplatí o pět korun více než do loňského roku.

Stříbrnou medaili v soutěži Panelák roku 2008 získal blok domů ve Volkově ulici v Praze 9.
Stříbrnou medaili v soutěži Panelák roku 2008 získal blok domů ve Volkově ulici v Praze 9. | Foto: SČMBD
Čtěte také:
Liška v zemi draka aneb Stavební spoření v Číně
Je možné přerušit stavební spoření?
Stát vyplatí na stavebním spoření o miliardu méně
 

Právě se děje

Další zprávy