Hypotéky konečně zlevňují, potvrzuje čerstvá statistika

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
6. 1. 2010 7:10
Snížení úroků se zatím netýká jednoletých fixací

Praha - Nový rok začal pro lidi s hypotékami optimističtěji než ten předchozí. Většina bank sice na prosincové snížení základních sazeb Českou národní bankou zatím nereagovala, ale čtyři už ano.

K největšímu pohybu došlo u mBank u nejkratší fixace. Ta nenabízí jednoletou fixaci úrokové sazby, proto u ní sledujeme variabilní sazbu. Pokles o 0,34 % je tak způsoben především poklesem úrokových sazeb na mezibankovním trhu, kde se promítlo snížení sazeb České národní banky. Variabilní sazbu navázanou na PRIBOR nabízí též například Hypoteční banka.

Vedle mBank a Hypoteční banky snížily sazby také ČSOB a LBBW Bank. Už na podzim pak zlevňovaly hypotéky u České spořitelny, Komerční banky, Raiffeisenbank a v případě pětileté fixace také u Volksbank (který však současně zdražila jedno- a tříletou fixaci).

Bez zajímavosti není ani pokračující trend, kdy banky zlevňují spíše střednědobé (tří- a pětileté) fixace, kdežto jednoleté zůstávají stranou jejich zájmu - a mnohdy jsou dražší. Banky se sice možná stále ještě obávají možného odchodu klientů ke konkurenci, k tomu ovšem příliš nedochází. Vyšší sazby u jednoletých fixací tak pravděpodobně spíše naznačují pokles úroků v blízké budoucnosti.

Poznámky k tabulce:
Srovnání úrokových sazeb v tabulce je prováděno vůči nabídkovým sazbám hypotečních bank z konce října 2009.
Citibank: Minimální úrokové sazby Citibank platí pro stávající klienty, pro ostatní jsou o 0,25 procentního bodu vyšší. Pro úvěry se splatností 10 - 30 let banka garantuje úrokovou sazbu 5,69 %. 
ČSOB: Minimální úrokové sazby platí pro klienty s účtem u ČSOB (bez něj jsou dražší o 0,15 procentního bodu nebo i více) a zároveň se dvěma ze tří pojištění u ČSOB Pojišťovny (bez nich o 0,1 procentního bodu více)
GE Money Bank: Nabízí úvěr do 80 % LTV; sazba „od" je platná pro úvěr nad dva miliony korun, spolu s otevřeným účtem Genius a s pojištěním.
mBank: Nabízí úvěr do 80 % LTV; úrokové sazby jsou garantované; jednoletou fixaci nenabízí (uvedená sazba odpovídá jednoleté fixaci u variabilní hypotéky).
UniCredit Bank: Uvedeny jsou sazby pro hypotéku Individual; vztahují se na nově poskytnuté úvěry. Podmínkou je pojištění proti neschopnosti splácet a vedení osobního konta UniCredit Bank s kreditní kartou.
Volksbank: Sazby pro hypotéku do 80 % LTV.
Wüstenrot hypoteční banka: Sazba před lomítkem je minimální, za lomítkem garantovaná.

Perličkou je banka HSBC. Začátkem listopadu začala poskytovat hypotéky a ve snaze dosáhnout do tří let dvouprocentního podílu na trhu lákala klienty na úrokovou sazbu od 4,5 procenta. Ani ne o měsíc a půl později banka oznámila, že v Česku končí s poskytováním všech služeb pro retailové klienty - včetně hypoték.

V letošním roce pravděpodobně úrokové sazby ještě o něco klesnou, ovšem nelze očekávat, že výrazně. Bránit tomu bude obezřetnost bank. Nezaměstnanost by podle některých odhadů měla dosáhnout vrcholu v polovině roku a ještě o půl roku později by pak mohla růst takzvaná delikvence (nesplácení hypoték).

Hypoteční trh se vloni meziročně propadl zhruba o třetinu. Podle odhadů společnosti Fincentrum klesl objem uzavřených hypoték na 70 miliard korun oproti předloňským 114 miliardám. 

Stavba roku 2009: Bytový dům Na Topolce
Stavba roku 2009: Bytový dům Na Topolce | Foto: stavbaroku.cz
Čtěte také:
Spočítejte si, kdy se vyplatí refinancování hypotéky
Trh mírně oživuje, banky poskytnou hypotéky za 70 miliard
Předčasná splátka hypotéky: Kolik ušetří
 

Právě se děje

Další zprávy