Stavební spořitelny lákají klienty na staronové slevy

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
6. 10. 2009 9:17
Některé spořitelny inzerují nové nabídky, přitom jde o pokračování letních akcí

Praha - S příchodem října odhodily stavební spořitelny letní akce a připravily se na Vánoce. Vánoční akce stavebních spořitelen přitom vesměs kopírují jejich letní předskokany.

Nabídky přicházejí v době, kdy spořitelny sice "přežily" původní záměr ministra financí Eduarda Janoty snížit státní příspěvek k vkladům, Janota už ale chystá druhý pokus. Klesá i počet nově uzavřených spořících smluv - za letošní leden až červenec jich spořitelny uzavřely 482,5 tisíce, což je o téměř 50 tisíc méně než vloni.

S využitím akčních nabídek nemusí klienti spěchat - mají dostatek času přinejmenším do poloviny prosince. A do té doby se možná proberou z letního odpočinku i další stavební spořitelny a jiné své akce dále rozšíří.

Českomoravská stavební spořitelna

Českomoravská stavební spořitelna nabízela do 30. září akci, v rámci níž mohl klient, který má smlouvu s úročením ve výši 3 procenta, přejít na některý z nových tarifů za zvýhodněných podmínek. Nyní, od 1. října, nabízí novou, shodou okolností naprosto identickou mimořádnou nabídku do 31. prosince.

A v čem spočívá výhoda? Za běžných okolností zaplatíte při změně tarifu (což bývá nejčastěji ekvivalent navýšení cílové částky) poplatek ve výši rozdílu úroků, které jste od stavební spořitelny dosud obdrželi, a úroků, které byste obdrželi v případě, že nové (nižší) úročení máte od počátku trvání smlouvy.

Při využití „mimořádné nabídky" a přechodu k tarifům Invest nebo Perspektiv (úroková sazba z vkladů 2 %) nezaplatíte žádný a při přechodu k tarifu Atraktiv (úroková sazba z vkladů 1 %) zaplatíte polovinu - tedy 1/3 místo 2/3 dosud připsaných úroků.

Obdobný poplatek za změnu tarifu (respektive navýšení cílové částky, pokud se již původní tarif nenabízí) uplatňují všechny stavební spořitelny s výjimkou Wüstenrot - stavební spořitelny.

ČMSS nabízela do konce září též akci, v níž připisovala bonus ve výši poplatku za uzavření smlouvy. Obdobnou akci spořitelna zatím neuvedla.

Raiffeisen stavební spořitelna

Raiffeisen stavební spořitelna pokračuje v akci pro mladé, která byla od počátku inzerována až do konce letošního roku.

V rámci této akce mohou mladí (narození v roce 1990 či později, osobně nebo prostřednictvím svého zákonného zástupce) mohou získat úrokovou prémii ve výši úroků připsaných k 31. prosince 2010 - tedy dvojnásobný úrok za první rok (a kus) spoření. Podmínkou je uzavření smlouvy v tarifu S041 (spořící tarif s 2% úrokem) s cílovou částkou 200 - 500 tisíc korun.

V rámci Zelených úvěrů RSTS nabízí spořitelna do konce roku bonus ve výši tří tisíc korun. Aby byl bonus připsán na účet stavebního spoření, musí být úvěr ve výši minimálně 300 tisíc korun.

Bonus ve výši dvou tisíc korun může získat každý, kdo uzavře do konce roku smlouvu s cílovou částkou alespoň 200 tisíc korun a do konce ledna příštího roku naspoří alespoň 20 tisíc korun. Kdo naspoří méně, ale zároveň více než 5000 korun, získá bonus 1000 korun.

Stavební spořitelna České spořitelny

Zatímco na jaře a v létě se Stavební spořitelna České spořitelny soustředila na novorozence a seniory, v rámci podzimní kampaně může získat bonus 1000 korun každý. Tedy... každý, kdo uzavře smlouvu s cílovou částkou nejméně 200 tisíc korun, vloží do konce roku minimálně dva tisíce korun a stihne být mezi 100 tisíci prvními klienty.

Sto tisíc se může zdát hodně. Při pohledu na statistiky Asociace českých stavebních spořitelen to už tak hodně ale není - jen v loňském roce bylo uzavřeno přes 700 tisíc nových smluv, přičemž v letošním jich klienti uzavřeli „zatím" jen 280 tisíc.

Wüstenrot - stavební spořitelna

Wüstenrot svou akci nazvala „Dárek pod stromeček". Nabízí „klasickou" úrokovou prémii ve výši 1500 korun pro klienty, kteří uzavřou smlouvu s cílovou částkou alespoň 200 tisíc korun nejpozději do 20. prosince 2009 a do stejného data uhradí poplatky za uzavření smlouvy a na účet vloží alespoň 10 tis. Kč. Nevýhodou je, že smlouvu v rámci této akce nelze uzavřít přes internet.

Modrá pyramida stavební spořitelna

Modrá pyramida (zatím) žádnou vánoční akci nepředstavila.

Další informace o financování bydlení čtěte na Hypoindex.cz

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Stát si chce půjčit peníze od lidí. Nabídne dobrý úrok
K vlně zlevňování hypoték se přidala i Raiffeisenbank
Ceny bytů dál klesají. V Praze až o stovky tisíc
 

Právě se děje

Další zprávy