Zemní plyn zlevňuje, domácnosti prý ušetří tisíce ročně

Ekonomika Ekonomika, red eko
1. 10. 2009 8:56
Od října klesají ceny ve všech regionech
Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ode dneška zlevňuje zemní plyn pro domácnosti ve všech regionech České republiky.

Skupina RWE, která je na českém trhu s plynem jedničkou, snížila ceny v průměru o 2,5 procenta. "Snížení cen pro čtvrté čtvrtletí je dáno především příznivým vývojem směnného kurzu koruny vůči americkému dolaru," vysvětlil Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas zodpovědný za národní obchod.

Od začátku roku zlevnil zemní plyn pro zákazníky skupiny RWE už potřetí. Celkově poklesla průměrná cena pro domácnosti  o více než 11 procent. "To pro domácnost, která zemní plyn využívá k vytápění, ohřevu vody a vaření, znamená snížení ročních výdajů za plyn o téměř tři tisíce korun," upřesnil Varcop. Nejvýraznější snížení cen zaznamenají lidé na jižní Moravě, tam cena od začátku roku poklesla v průměru o 13,3 procenta

V konečném zúčtování však spotřebitelé zlevnění plynu ve čtvrtém čtvrtletí nemusí pocítit. Podle statistik Bilančního centra byly  totiž letošní první dva měsíce roku o téměř pět stupňů chladnější než v loňském roce.

Foto: www.metallkoncept.cz
Čtěte také:
Plynárenské firmy nabízejí šrotovné na kotel i sporák
Česko nechce plynové vydírání, vyroste nový zásobník

Pražská plynárenská zlevňuje v průměru o 4,4 procenta. Společně s předchozím letošním poklesem tak lidé v Praze a jejím okolí zaplatí letos o 14 procent méně než na začátku roku. Domácnost, která plyn využívá k vaření, ohřevu vody i topení, ušetří ročně 3000 korun. Lidé v rodinných domech zaplatí dokonce o 4500 korun méně..

Ušetří také zákazníci společnosti E.ON, která dodává plyn hlavně na jihu Čech. Zemní plyn pro domácnosti zlevní o 4,07 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy