K vlně zlevňování hypoték se přidala i Raiffeisenbank

Petr Kučera Petr Kučera, pek
21. 9. 2009 14:40
Lepší podmínky získají stávající klienti

Praha - Rostoucí seznam bank, které v září zlevnily hypotéky, dnes rozšířila také Raiffeisenbank. "Výhodnější sazby získají především lidé, kteří již jsou klienty banky, ať už u ní mají hypotéku nebo využívají dalších služeb," oznámil produktový manažer banky Jan Bureš.

Dalším zvýhodněním stávajících klientů bude dřívější zasílání návrhu nové úrokové sazby. "Zatímco dosud jsme při konci fixačního období posílali návrh nové sazby 30 dnů předem, nově jej budeme zasílat 60 dnů předem," říká Bureš.

Hlavně pro stávající klienty

Minimální úroková sazba Raiffeisenbank u hypoték na financování bydlení klesá až o 0,4 procentního bodu na 5,29 procenta. Dosavadní klienti banky zároveň automaticky získají slevu na úrokové sazbě. "Výše slevy činí 0,2 procentního bodu a platí pro všechny typy fixace a pro všechny typy hypotečních úvěrů," upřesňuje Jan Bureš.

Ještě více chce banka zvýhodnit ty klienty, kterým se mění úroková sazba při konci jejich fixace. Pro tyto klienty nyní bude začínat úroková sazba již na 4,99 procentech. Raiffeisenbank tak reaguje na často kritizovanou praxi mnoha bank na českém trhu, které stávajícím a tedy již ověřeným klientům nabízejí při konci fixace paradoxně vyšší úrokovou sazbu než novým zájemcům.

"V porovnání s konkurencí však Raiffeisenbank i nadále zůstává jedním z dražších poskytovatelů. Zejména co se týká hypoték s pětiletou fixací," hodnotí nejnovější krok banky Luboš Svačina z nezávislého webu Hypoindex.cz. Velice pozitivně však vnímá nahu o úrokové zvýhodnění stávajících - časem prověřených - klientů.

Přijde oživení trhu?

V posledních týdnech přišly s lepšími podmínkami i jiné banky. Reagují tak na výrazný meziroční pokles objemu poskytnutých hypoték (například v srpnu klesl téměř o třetinu) i na časté odchody klientů ke konkurenčním bankám při konci fixace. Jedním z důvodů je i srpnové snížení základních úrokových sazeb České národní banky na rekordní minimum.

Dnes začala nová akce České spořitelny, která nabízí úrokové zvýhodnění jednoho procentního bodu na polovinu hypotéky. Nabídka se týká hypoték s nejméně dvacetiletou splatností a jen s fixací na pět let. Procentní úrokové zvýhodnění lze získat nejvýše do objemu 1,5 milionu korun. Klient si musí povinně zřídit pojištění schopnosti splácet a v době splatnosti nesmí odejít k jiné bance, jinak bude muset vrátit úrokové zvýhodnění.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Další zlevnění hypoték, do boje jde Česká spořitelna

Komerční banka dočasně zvýhodnila občanům hypotéky s fixací na pět a více let. Garantuje úrokovou sazbu 5,29 procenta.

U GE Money Bank lze získat hypotéky s tříletou a pětiletou fixací i s úrokovou sazbou od 4,99 procenta; doposud sazby začínaly od 5,35 procenta.

Hypotéka po webu, kterou provozuje největší tuzemský poskytovatel hypotečních úvěrů Hypoteční banka ze skupiny ČSOB, je přechodně k dispozici od sazby 5,15 procenta.

Další slevy nabídly menší banky, podrobněji jsme o nich psali v samostatném článku.

Podle hypoteční specialistky společnosti Broker Consulting Lindy Fejtkové je však hlavním nynějším problémem zájemců o hypotéku vůbec hypotéku dostat. "Skoring (kompletní vyhodnocení žádosti klienta) například u České spořitelny je stále velmi přísný, a proto neprojde zdaleka tolik klientů, jako dříve," upozorňuje.



Nové bydlení v Pitkovicích - CENTRAL GROUP
Nové bydlení v Pitkovicích - CENTRAL GROUP | Foto: Aktuálně.cz
Hypotéky konečně zlevňují, hlavně u menších bank
Na začátku září banky ve velkém upravily úrokové sazby. Podívejte se na porovnávací tabulku a na nejnovější akční nabídky.
Foto: Aktuálně.cz
Potvrzeno: Při změně hypotéky neztratíte daňové výhody
Ministerstvo financí vydalo pokyn, který výslovně uznává nárok na daňový odpočet i při druhém a dalším refinancování hypotéky. Končí tak dosavadní nejasnosti ohledně příslušného ustanovení zákona o daních z příjmů.
Foto: CPI Group
Končí vám fixace hypotéky? Pozor na neznámé triky bank
Zajímejte se s předstihem o konec vašeho fixačního období. Jinak vám hrozí nepříjemné překvapení. Přinejmenším některé banky totiž neposílají včas důležité dopisy, v nichž upozorňují na konec fixace a navrhují nové úroky. Navíc čas, který vám dají na zásadní rozhodnutí, je ve skutečnosti mnohem kratší, než se na první pohled zdá.
Foto: Aktuálně.cz
Spočítejte si, kdy se vám vyplatí refinancování
Porovnejte si, kolik zaplatíte vaší dosavadní bance a na kolik vás přijde nabídka od konkurence. Nejde jen o rozdíl samotných úrokových sazeb - kalkulačka porovná také další náklady, zejména měsíční poplatky za vedení úvěrového účtu.
Foto: Aktuálně.cz
Desatero rad pro refinancování hypotéky
Z refinancování nemějte strach. Nicméně nemusí se vám vyplatit měnit banku jen kvůli mírnému snížení úrokové sazby. Jestliže se zhoršila vaše finanční situace, může být vhodným řešením i prodloužení splatnosti hypotéky. Čtěte další tipy od odborníka!
 

Právě se děje

Další zprávy