Letní akce stavebních spořitelen: Pozor na triky!

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
13. 8. 2009 8:00
Chcete ušetřit na stavebním spoření? Nyní se nabízí příhodná doba. Stavební spořitelny nabízejí ,,letní akce". Jen si dejte pozor na na zavádějící reklamu.

Chcete ušetřit na stavebním spoření? Nyní se nabízí příhodná doba. Stavební spořitelny nabízejí „letní akce". Jen si dejte pozor na na zavádějící reklamu.

Akce stavebních spořitelen mohou pomoci ušetřit náklady za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Vracejí se pravidelně. Pokud tedy smlouvu o stavebním spoření máte a nepotřebujete novou, není důvod s uzavřením smlouvy spěchat. Také je pravděpodobné, že s dalšími akcemi přijdou spořitelny v následujícím „akčním" termínu - před Vánoci.

A jakou stavební spořitelnu zvolit? To záleží na tom, co od stavebního spoření očekáváte. Pokud se jedná jen o formu spoření, pak stačí porovnat, která stavební spořitelna má nejnižší náklady a uzavřít spořící tarif - úrokové sazby jsou vesměs stejné, a přestože se některé spořitelny snaží vyvolat jiný dojem, i státní podporu dostanete u všech za stejných podmínek. Zvažujete-li úvěr, mělo by se vaše uvažování odebírat spíše směrem úrokových sazeb z úvěru a rychlosti jeho dostupnosti.

Českomoravská stavební spořitelna

Českomoravská stavební spořitelna nabízí až do 30. září 2009 možnost změny tarifu s 3% úrokem za zvýhodněných podmínek. Poplatek při přechodu na tarif Perspektiv je zdarma, na tarif Atraktiv je poloviční - místo 2/3 dosud připsaných úroků jen 1/3 dosud připsaných úroků. Poplatek za zvýšení cílové částky je ponechán ve standardní výši.

Poplatek za změnu tarifu je stanoven téměř u všech stavebních spořitelen tak, že pokud přecházíte z tarifu s vyšší úrokovou sazbou, sebere vám stavební spořitelna připsané úroky tak, jako byste měli od počátku úrokovou sazbu novou - tedy nižší. Jedinou výjimkou je Wüstenrot - stavební spořitelna. Ta si za první změnu neúčtuje nic, za každou další 100 Kč.

Daleko od sazebníku úhrad v poznámce k technice úročení jen při pečlivém čtení u Wüstenrot - stavební spořitelny naleznete: „Uspořená částka je úročena roční sazbou sjednanou ve smlouvě o stavebním spoření. U každé tarifní varianty si může účastník, který si při uzavření smlouvy zvolil úrokovou sazbu z úspor 1,0 %, zvolit při přidělení cílové částky úrokovou sazbu 2,2 % p.a. Úrok z úspor bude přepočten, a to od počátku smlouvy k datu změny."

Liška připravila i další akci. Všem, kdo do 30. září 2009 uzavřou smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou minimálně 300 tisíc korun, do 31. ledna 2010 zaplatí poplatek za uzavření smlouvy (tedy 3 tisíce) a vloží na účet stavebního spoření 30 tisíc, získá od stavební spořitelny 3 tis. Kč. Prémie tak zaplatí poplatek za zřízení smlouvy. Tuto skutečnost podtrhuje fakt, že pokud klient využije zároveň „akce pro mladé", v jejímž rámci obdrží 50% slevu na poplatku za uzavření smlouvy, jeho prémie bude také poloviční, a pokud uzavře smlouvu v rámci „akce Liščata", kde je poplatek odpuštěn zcela, nedostane nic.

Akce Liščata trvá taktéž do 30. září 2009. Pokud rodiče uzavřou smlouvu novorozeněti do 1. ročních narozenin, získá 100% slevu na poplatku za uzavření smlouvy, maximálně 3 tis. Kč.

Modrá pyramida stavební spořitelna

Modré pyramidě skončila akce, v jejímž rámci dávala jako dárek piknikovou tašku, již 7. června 2009. Aktuálně žádnou novou akci neoznámila.

Raiffeisen stavební spořitelna

Raiffeisen stavební spořitelna inzeruje prémii 5 tisíc korun ke smlouvě uzavřené do 31. srpna 2009. Cílová částka musí být v rozmezí 200 až 500 tisíc korun a zůstatek na účtu k 30. listopadu 2009 musí dosahovat 20 tisíc. Pozor! Jedná se ale opět o reklamní trik!

Stavební spořitelna uvádí: „Prémie 5 000 Kč ke smlouvě o stavebním spoření RSTS pro všechny." Ve skutečnosti (a v podrobnějších podmínkách to zmiňuje) dává prémii pouze 2 tisíc korun. Zbylé tři tisíce je standardní státní podpora. A tu pochopitelně nedostanou ti, kteří ji v letošním roce čerpají na jinou smlouvu.

Foto: CPI Group
Čtěte také:
Stavební spoření asi nepůjde využít i na placení studia
Zlevnění hypoték nepřichází, trh se propadl o třetinu
Zvrat: Daně si odepíšete i po druhé změně hypotéky

Do 31. srpna 2009 mohou noví klienti získat také slevovou kartu Více domova. Ta nabízí do stejného data slevy u čtyř firem ve výši až 40 %.

Až do konce roku 2009 platí nabídka zvýhodněného stavebního spoření pro mladé. Ti se museli narodit v roce 1990 nebo později a musí uzavřít smlouvu s cílovou částkou od 200 do 500 tisíc korun s tarifem S041 (spořící tarif s úrokovou sazbou 2 % p.a.). Získají tak 50% slevu na poplatku za uzavření smlouvy a úrokový bonus ve výši úroků připsaných do konce roku 2010.

Stavební spořitelna České spořitelny

Buřinka míří svou letní akci na seniory a novorozence. Obě akce platí do 31. srpna 2009 a do konce roku musí být na smlouvu vložen vklad ve výši minimálně 1 % cílové částky. Prémie v obou případech činí poplatek za uzavření smlouvy, maximálně ale 1 000 Kč.

Spořitelna považuje za seniory lidi, kteří se narodili v roce 1949 a dříve, a za novorozeňata děti, kteří se narodili v letošním roce.

Zajímavostí je, že naprosto stejnou akci měla Buřinka i na jaře, kdy ale maximální výše prémie činila 1 500 Kč... Je vidět, že časy se horší.

Wüstenrot - stavební spořitelna

Prémii při uzavření smlouvy o stavebním spoření do 31. srpna 2009 nabízí i Wüstenrot - stavební spořitelna. Podmínkou je cílová částka minimálně 250 tisíc korun a do 30. listopadu 2009 složit na účet alespoň 20 tisíc. V takovém případě připíše spořitelna prémii ve výši 1 000 Kč - tedy necelou polovinu zaplaceného poplatku za uzavření smlouvy.

Čtěte více o financování bydlení na Hypoindex.cz

 

Právě se děje

Další zprávy