Pojištění jízdního kola proti krádeži? V Česku těžké

Věra Tůmová, Peníze.cz
18. 8. 2009 8:00
Před finanční ztrátou zpravidla neochrání ani pojištění domácnosti. Částečným řešením jsou speciální pojistky, které nabízí jen pár pojišťoven.
Visací zámky značky FAB
Visací zámky značky FAB | Foto: Aktuálně.cz

Většina pojišťoven pojistí jízdní kolo pouze v rámci pojištění domácnosti. Při sjednávání pojistky je potřeba si všímat pojistných limitů pro sportovní vybavení. Kdo má bicykl dražší, může si jej v pojistce domácnosti připojistit i na vyšší hodnotu. Tato pojištění se nejčastěji vztahují jen na pojistné události v rámci bytu či dalších pojištěných prostor, které jsou uvedené ve smlouvě a v pojistných podmínkách. Odcizení kola mimo tyto prostory či jeho poškození obyčejně tyto pojistky nezahrnují.

Kdo si ukládá kolo například na balkóně, byť třeba i zamčené k zábradlí, ve většině pojišťoven při jeho krádeži neuspěje. Jsou známé případy, kdy pojišťovna nechtěla vyplatit pojistné plnění ani v situaci, kdy kolo ukradl zloděj slaněním ze střechy na balkón v pátém patře mnohopatrového pražského věžáku. Jednou z výjimek je v tomto ohledu pojišťovna Allianz, která podle své mluvčí Pavly Pasekové považuje za bezpečné uložení kola na balkóně, který je minimálně tři metry nad terénem. Podmínkou pojistného plnění při ztrátě z balkónu u České podnikatelské pojišťovny (ČPP) je, že zloděj musel prokazatelně překonat překážku (například rozbít zámek).

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Leťte na dovolenou do slunné Itálie!

    Uložení kola ve sklepní kóji má také svá omezení. Zatímco v bytě je kolo kryto do samostatně sjednaného pojistného limitu na sportovní vybavení, ve sklepě se krytí počítá z celkové pojistné částky (zhruba 3-5 procent). Výše krytí navíc závisí na stupni zabezpečení a typu sklepa. Pokud je do sklepa vidět a sklepní kóje je jen z pletiva či dřevěných latí, pojistné plnění se snižuje (například Kooperativa). Více v článku Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase.

    Visací zámky značky FAB
    Visací zámky značky FAB | Foto: Aktuálně.cz
    Čtěte také:
    Šest nejčastějších chyb při pojištění majetku
    Pojištění storna zájezdu? Možná vám bude k ničemu

    Široké krytí speciální pojistkou na jízdní kola má jako jediná v Česku Česká podnikatelská pojišťovna. Majitel musí kolo kvůli pojištění vybavit speciálním označením tak, aby bylo jednoznačně identifikovatelné. Kolo musí být vybavené zapouzdřenými mikročipy RFID, mikrotečkami s PIN kódem, výstražnou etiketou a být zaevidované do Centrálního registru jízdních kol. Takovouto identifikační sadu lze podle pojišťovny pořídit u firmy KRIMISTOP v ceně 685 korun.

    Individuální pojištění nejen na jízdní kola lze sjednat v České pojišťovně. Proces jeho uzavření je ovšem komplikovanější.

    Velice zúžené speciální pojištění na kola má nyní v portfoliu ČSOB Pojišťovna . Pojistka proti krádeži vloupáním nebo loupežným přepadením je určena pouze majitelům kol značky Merida.

    Zbytek článku s podrobnějšími informacemi najdete na Peníze.cz

    Visací zámky značky FAB
    Visací zámky značky FAB | Foto: Aktuálně.cz
    Čtěte také:
    Chcete jet vlakem s jízdním kolem? Pozor na místenky
    Pojištění vstupenek: Jak funguje a na kolik přijde
     

    Právě se děje

    Další zprávy