Zvrat: Daně si odepíšete i po druhé změně hypotéky

Petr Kučera Petr Kučera
8. 7. 2009 14:00
Ministerstvo chystá novelu sporného ustanovení zákona o daních z příjmů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lidé, kteří refinancují hypotéku, pravděpodobně nepřijdou o daňové výhody. Ministerstvo financí dnes oznámilo, že připraví novelu zákona o daních z příjmů. Ještě před měsícem přitom ministerstvo trvalo na názoru, že daňový odpočet není při druhém refinancování možný a nevidělo ani důvod ke změně zákona.

"Současnou úpravu nepovažujeme za ideální," uznává nyní tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Nevýhody dosavadního znění zákona se naplno projevily až teď, kdy desítkám tisíc lidí končí fixační období a uvažují o refinancování.

Návrh novely příslušného ustanovení zákona o daních z příjmů předloží ministerstvo Poslanecké sněmovně až po předčasných volbách, tedy nejdříve v říjnu. Současní poslanci by totiž změnu už nestihli projednat.

Odpočet od základu daně

Od základu daně si můžete odečíst zaplacené úroky, nikoliv celkovou výši splátek. V rámci jedné domácnosti lze ročně uplatnit až 300 000 korun zaplacených na úrocích, což znamená až o 45 000 korun menší daň. Tohoto horního limitu sice dosáhne málokdo, nicméně i v běžných případech ušetříte na daních přinejmenším několik tisíc korun ročně.

Základní podmínkou pro uplatnění odpočtu však je, že jde o úvěr poskytnutý na financování (vlastních) bytových potřeb poplatníka. Ten, kdo odpočet uplatňuje, musí tedy v nemovitosti už bydlet nebo si ji za tímto účelem teprve stavět. Nemůže však jít například o nemovitost využívanou k  rekreaci (chata, chalupa), k pronájmu další osobě (ani v rámci rodiny) nebo výhradně k podnikatelským účelům (typicky kancelář osoby samostatně výdělečně činné).

A druhá základní podmínka? Ten, kdo si úroky odečítá, musí být "účastníkem úvěru". Nestačí, když jej fakticky splácí. Rozhodující je osoba uvedená ve smlouvě. Pokud je tedy „vaše" hypotéka napsaná třeba na otce, protože jste si díky jeho vyššímu příjmu mohli půjčit více peněz, nemůžete si úroky ve vašem daňovém přiznání odečíst. A bohužel si je možná nemůže odečíst ani otec, pokud v takto financovaném bytě nebydlí.

Refinancování? Jen jednou

Splácení hypotečního úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření patří mezi oblíbené možnosti, jak si legálně snížit základ daně z příjmů fyzických osob. (Jestliže tuto možnost neznáte, přečtěte si nejdříve rámeček vpravo.)

Na konci letošního března však přišel odborný web Hypoindex.cz s překvapivým zjištěním: Podmínky jsou v zákoně nastaveny tak, že (při přísné interpretaci) neumožňují odpočet úroků při druhém a dalším refinancování úvěru.

"Refinancujete-li úvěr na bytové potřeby, můžete si zaplacené úroky z refinancujícího úvěru (při splnění dalších náležitostí) od základu daně odečíst. Refinancujete-li ale hypotéku na refinancování hypotéky, pak už máte smůlu a úroky si podle zákona odečíst od základu daně nemůžete," varoval redaktor Petr Zámečník. Abyste nepřišli o možnost uplatnění úroků od základu daně, můžete tedy refinancovat jen jednou.

Zpočátku se to zdálo jen jako teorie. Ministerstvo financí však hned v březnu potvrdilo, že tato hypotéza je správná. Na tomto názoru trvalo i v červnu, kdy jsme se k tématu podrobněji vrátili.

Dnes avizovaná novela tedy znamená zásadní změnu postoje ministerstva. Pokud projde sněmovnou, nebude daňová uznatelnost úroků při refinancování omezena. Důležité bude jen splnění ostatních běžných podmínek, zejména použití na vlastní bytové účely poplatníka.

Zatím jen teoretická hrozba

Ačkoliv dosavadní ustanovení stále platí, podle červnových reakcí odborníků i úředníků z praxe však není nutné propadat panice.

"Upřímně řečeno, my většinou nekontrolujeme ani to, zda je úvěr skutečně využíván na bytové potřeby," řekla nám dlouholetá pracovnice finančního úřadu v jednom z krajských měst. "Kontroly, zda někdo takovou nemovitost nepronajímá nebo nepoužívá třeba jen k rekreaci, děláme jen namátkově," upřesňuje.

Úřednice považuje za prakticky nemožné, aby finanční úřad v současnosti kontroloval refinancování hypoték. "To by znamenalo sledovat dílčí změny toho původního úvěru. Tak podrobnou dokumentaci si nevedu. Navíc je pro mne důležitý účel, tedy bytové účely, ne forma. Ano, může se stát, že u druhého refinancování opět budeme kontrolovat, zda poplatník využívá nemovitost k vlastnímu bydlení. Pokud nám to ale on sám neřekne, nebo jej někdo neudá, na refinancování jen tak nepřijdeme a ani nás nezajímá," říká úřednice, s níž autor článku dlouhodobě spolupracuje na odborných tématech a jejíž jméno nelze z pochopitelných důvodů zveřejnit.

Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku).
Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku). | Foto: Ondřej Besperát
Odkazy na dřívější články:
Refinancujete hypotéku? Můžete přijít o daňové výhody
Stavební spoření místo hypotéky? Konec daňových výhod

Podobně to zatím vidí i další úředník z krajského finančního ředitelství. "Zaprvé jsme to ještě nikdy neřešili, kontrolujeme jen shodu poplatníka s osobou čerpající úvěr, občas také bytové potřeby," říká. "Když se ale dívám na zmíněný paragraf zákona, tak jasně stanoví, že odpočet lze uplatnit i na úvěr, určený na  splacení úvěru použitého poplatníkem na financování bytových potřeb. To chápu jako svolení, že odpočet lze uplatnit nejen u původní hypotéky, ale také u refinancování. Zákon neříká, že tak lze učinit jenom jednou. Ostatně by to nedávalo smysl - když už, tak proč jenom jednou a ne třeba dvakrát? Jde spíše o nepřesnost v zákoně než účel," domnívá se úředník.

Účetní Petra Králová však upozorňuje, že vždycky záleží na konkrétním úředníkovi. „Koneckonců nad nimi visí hrozba trestu za přinejmenším nedbalostní krácení daňových příjmů státu," dodává.

Omezující výklad zákona se samozřejmě nelíbí ani hypotečním makléřům. „Myslím, že účelem tohoto ustanovení nebylo řešit stav při refinancování. Účelem je poskytnout klientům, kteří si na pořízení svého vlastního bydlení vezmou hypoteční úvěr, nějakou formu daňové výhody. To je ten primární účel. Jestli tento úvěr bude v průběhu 30 let u jedné banky nebo u deseti bank, to by mělo být jedno," věří Milan Roček, šéf Asociace hypotečních makléřů.

Závazný výklad by podal až soud

Roček je „velmi optimistický" ohledně případného sporu s finančním úřadem. „Pokud by mi zaplacené úroky neuznal, podal bych odvolání k finančnímu ředitelství. A kdyby to nepomohlo, pak nezbývá než podat žalobu s tím, že účel zákona je jiný," říká.

Teprve pokud by finanční úřad v konkrétním případě skutečně neuznal odpočet úroků při druhém refinancování hypotéky, začal by problém reálně existovat. Poplatník se pak proti rozhodnutí finančního úřadu (požadujte jej v písemné podobě) musí odvolat a při neúspěchu podat takzvanou správní žalobu. Jestliže by ani krajský soud nerozhodl ve prospěch poplatníka, může se spor dostat k Nejvyššímu správnímu soudu.

A právě Nejvyšší správní soud v posledních letech mnohokrát označil rozhodnutí finančních úřadů za odporujících zákonu, čímž soud prakticky doplňuje či zpřesňuje jeho znění.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Končí vám fixace hypotéky? Pozor na neznámé triky bank
Spočítejte si, kdy se vyplatí refinancování hypotéky
Hypotéky v červnu zdražily. Podívejte se na sazby bank

 

Právě se děje

Další zprávy