Nejdražší města světa: Vede Tokio, Praha hodně klesla

Ekonomika Ekonomika, red eko
8. 7. 2009 7:45
Londýn klesl z 3. na 16. místo, Praha z 29. na 70. místo
New York je každoročně měřítkem pro "drahotu" ostatních velkých měst na světě.
New York je každoročně měřítkem pro "drahotu" ostatních velkých měst na světě. | Foto: William Warby

Praha - Výraznou změnu zaznamenal žebříček nejdražších měst světa, připravovaný konzultantskou společností Mercer. Na první místa se dostali japonští zástupci - Tokio a Osaka. Vloni první Moskva klesla na třetí příčku.

Společnost Mercer srovnává každý rok náklady na dvě stovky položek zahrnujících mimo jiné nájemné, jídlo, dopravu, oblečení, prostředky pro domácnost a zábavu. Jako měřítko slouží každý rok New York, ceny se odvíjejí od hodnoty amerického dolaru. Důsledkem posunu v žebříčku jsou podle analytiků společnosti Mercer hlavně kurzové změny.

"Mnoho měn a to včetně eura a britské libry vzhledem k dolaru sláblo. To zapříčinilo prudký sestup v pořadí u většiny evropských měst," uvedla Nathalie Constantin-Métral z výzkumného týmu společnosti.

Evropa zlevnila, Curych a Bratislava výjimkou

Evropská města většinou v žebříčku klesala, některá výrazně. Pohoršil si i tradičně drahý Londýn. Vypadl z první desítky, kde minulý rok obsadil třetí příčku, a skončil šestnáctý. "Kromě oslabení libry k dolaru to ovlivnil i pokles nájemného v Londýně," doplnila Constantin-Métral.

Praha spadla z 29. na 70. místo, Varšava sestoupila z 35. na 113. příčku, Glasgow se propadlo o 60 pozic na 129. místo.

Naopak život v Ženevě v porovnání s minulým rokem podražil - z osmé příčky dosáhla až na čtvrtou pozici. Oproti loňsku zdražila také Bratislava - "polepšila" si o patnáct míst a je letos 30., výše než třeba Brusel. V žebříčku si také výrazně polepšila města Středního východu a většina hlavních měst Afriky.

Změny nastaly i na opačném konci žebříčku. Zatímco vloni byl nejlevnějším městem paraguayský Asunción, letos jej vystřídal jihoafrický Johannesburg.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nejlepší je pro život Curych, Praha v pětadvacítce není

 

Právě se děje

Další zprávy