Převod družstevních bytů může pokračovat do roku 2040

Petr Kučera Petr Kučera, pek
17. 6. 2009 14:01
Sněmovna souhlasí, zájemci o převod získají o 30 let více času
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Obyvatelé družstevních bytů, kteří v minulosti podle zákona požádali o převod bytu do osobního vlastnictví, budou mít na uplatnění tohot práva ještě dalších 30 let. Původně měla tato lhůta vypršet již v příštím roce. Sněmovna dnes schválila návrh, aby se lhůta pro uplatnění práva na převod prodloužila z 1. července 2010 až do 31. prosince 2040. Novela ještě musí projít Senátem.

Návrh připravil poslanec ČSSD Miroslav Váňa. Vedl ho k tomu především fakt, že převádění bytů a nebytových prostor z vlastnictví bytových družstev do vlastnictví jeho členů nadále probíhá. Prodloužení se týká jen lidí, kteří o převod bytu požádali do roku 1995 a družstvo jej přesto dosud fakticky nepřevedlo.

"To znamená, že tomu, kdo podal výzvu o vydání bytu do vlastnictví a ta výzva byla uznána, se nyní prodloužila lhůta pro faktický převod bytu," popsala pro ČTK dnešní rozhodnutí sněmovny poslankyně Zdeňka Horníková. Tato lhůta měla skončit právě v příštím roce. Některá družstva nepřeváděla byty například kvůli nečinnosti nebo proto, že měla nesplacené dluhy v bance.

"Nová lhůta souvisí také s termínem posledních splátek úvěrů, které si bytová družstva vzala," vysvětlila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. "Splacení částky odpovídající dosud nesplaceným úvěrům včetně úroků je obligatorní součástí smlouvy o převodu bytu, přičemž je žádoucí zajistit, aby budoucím nabyvatelům byl ponechán zvýhodněný jednoprocentní úrok," uvedl Váňa v návrhu novely.

O převod bytu by mohl požádat i dědic nájemníka družstevního bytu. Pokud družstvo nesplní svou povinnost a nepřevede byt na nájemníka, který ho k tomu vyzval a splnil všechny související povinnosti, bude muset platit pokutu 100 korun za každý den prodlení.

Poslanci však neschválili návrh, aby lhůta pro uzavření smlouvy o převodu bytu byla nepromlčitelná. Nepodpořili ani návrhy, které měly změnit rozhodování ve společenstvích vlastníků bytových jednotek.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Nájemníci si sami zaplatí drobné opravy do 500 korun
Byty zlevnily až o pětinu, nejvíc ve starých panelácích

 

Právě se děje

Další zprávy