Nájemné: Podívejte se, kde je levnější a kde zdražilo

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
12. 6. 2009 12:25
UVNITŘ: Tabulky vývoje nájemného za poslední rok

Praha - Zatímco v některých městech kleslo nájemné za posledních čtvrt roku o více než 10 procent, jinde nájemné stále roste - v Chomutově se zvýšilo o téměř 20 procent (meziročně dokonce o 68 procent).

Z deseti lokalit s nejvyšším nájemným nezaznamenaly od letošního února pokles pouze tři města (jen ve dvou dochází k růstu).

K největšímu meziročnímu poklesu došlo v Mladé Boleslavi, jejíž prosperita je závislá na automobilovém průmyslu. Pokles nájemného o necelých 17 procent bez větší odchylky kopíruje i pokles cen bytů, o němž jsme psali v samostatném článku.

I díky poklesu nájmů v Ostravě se mezi nejdražší znovu zařadily Karlovy Vary. Frýdek-Místek se po hlubokém propadu nájmů v únoru opět vyhoupl na post sedmého nejdražšího města.

Oproti tomu dosud nejlevnější lokality stále vykazují růst nájemného. Meziročně nejvíce zdražilo v Chomutově a Mostě - o více než 65 procent.

Přestože v meziročním srovnání jsou ceny u nejlevnějších lokalit stále vyšší, v posledním čtvrtletí zaznamenala řada z těchto měst pokles - nejvíce Děčín (o 11,27 procenta).

Nováčkem mezi desítkou nejlevnějších je Písek, kterému uvolnil místo Jindřichův Hradec.

Další vývoj nájemného lze jen obtížně předvídat. Jeho výše závisí na mnoha faktorech. Aktuálně nejdůležitějším je hloubka a délka hospodářské recese v Česku a s ní související nezaměstnanost.

V delším období bude nájemné ovlivněno vývojem cen nemovitostí a cenou peněz, neboť nájemní byty jsou budovány za účelem zisku. Nepochybně vliv bude mít i postupující deregulace, která přiměje více lidí řešit svou bytovou situaci pořízením vlastního bydlení.

Z dlouhodobého pohledu se nájemné ustálí na úrovni převyšující splátku dlouhodobé hypotéky na srovnatelný byt.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více informací na Hypoindex.cz:
Nájem bude vyšší než splátka hypotéky

 

Právě se děje

Další zprávy