Byty výrazně zlevnily. Podívejte se, kde stojí nejméně

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
3. 6. 2009 20:30
Mladá Boleslav vypadla z nejdražší desítky, nejlevnější jsou Teplice

Praha - Nejnovější statistiky potvrzují, že se realitní krize už projevuje na reálných cenách bytů. Největší pokles zaznamenala Mladá Boleslav, závislá na automobilovém průmyslu.

Zatímco ještě v únoru se Mladá Boleslav držela na 7. příčce nejdražších lokalit, kam před rokem spadla z 5. příčky, v květnových statistikách opustila elitní desítku. Jen za uplynulé čtvrtletí ztratily tamní ceny bytů přes 8,5 procenta a meziročně dokonce více než 20 procent!

Hluboký pokles z drahých lokalit v uplynulém čtvrtletí zaznamenalo i Kladno, které bylo hojně využíváno jako "příměstské bydlení" u Prahy. Za posledních čtvrt roku tam klesly ceny bytů o více než 10,5 procenta, meziročně jsou na tom hůře o necelých 11,5 procenta.

Praha se drží

Také Praha zaznamenala čtvrtletní pokles, ovšem snížení o 0,87 procenta nezní nijak dramaticky. Ani meziroční pokles o necelých 5,5 procenta není nijak hluboký. Navíc ceny pražských bytů již druhý měsíc v řadě opět rostou.

Ceny se pochopitelně liší podle polohy bytů (centrum, dopravní dostupnost a podobně). V historickém jádru Prahy rostly i v uplynulém čtvrtletí. Zatímco v únoru se tam pohybovala cena standardního bytu na úrovni 5 260 823 korun, v květnu vzrostla o 2,14 procenta na 5 373 356 korun.

Teplice opět na dně

Také v nejlevnějších lokalitách v posledním čtvrt roce ceny převážně klesaly (meziročně jsou však stále vyšší). Nicméně zatímco například Teplice zaznamenaly pokles o 3,5 procenta, nedaleký Most přibližně o stejnou hodnotu posílil (byty zdražily také v České Lípě). Teplice se tak opět staly nejlevnější lokalitou mezi krajskými a okresními městy.

Na meziroční úrovni lze stále pozorovat i dvouciferný růst - nejvyšší v Prachaticích, které po 44% růstu cen bytů opustily nejlevnější lokality. Cena průměrného bytu tam překročila jeden milión korun.

Pokles cen bytů však není tak prudký, jak byl předpovídán. Jiná situace je v novostavbách, kde developeři přistupují k výraznějším slevám.

V dalších měsících bude hodně záviset na ekonomickém vývoji. Pokud dojde k oživení, výraznějšího propadu se pravděpodobně již nedočkáme. Jestliže by ale ekonomická recese dále postoupila, je pravděpodobné, že ceny nemovitostí dále poklesnou.

Více informací najdete na Hypoindex.cz

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Nájemníci si sami zaplatí drobné opravy do 500 korun
Převod družstevních bytů může pokračovat do roku 2040
Jak ušetřit na hypotéce? Odborník odpovídal online

 

Právě se děje

Další zprávy