Novinky v sazbách hypoték: Která banka je nejlevnější?

Luboš Svačina, Hypoindex.cz
15. 5. 2009 10:30
UVNITŘ: Porovnání úrokových sazeb jednotlivých bank
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: CPI Group

Na začátku května banky zpravidla upravují své úrokové sazebníky. Jaká je aktuální nabídka? Která banka je nejlevnější?

Na hypotečním trhu je patrný klesající trend ve vývoji úrokových sazeb úvěrů na bydlení. Průměrná úroková sazba všech poskytnutých úvěrů klesla v březnu o 25 bazických bodů na hodnotu 5,50 procenta. Porovnání úrokových sazeb v závislosti na době fixace přináší následující tabulka.

Úrokové sazby uvedené v tabulce jsou v drtivé většině označeny v sazebnících bank jako minimální a vyjadřují potenciálně dosažitelné úrokové sazby pro hypoteční úvěry v maximální částce 85 % hodnoty zastavované nemovitosti (do 85 % LTV). Pouze sazby mBank jsou uváděny pro 50 % LTV a Wüstenrot hypoteční banky do 70 % LTV. Pokud by klient žádal o 85% hypotéku v mBank, dosáhl by na úrokovou sazbu v pásmu 80 až 100 % LTV. Konkrétně tedy 6,49 % v případě tříleté fixace a 6,33 % u hypotéky s pětiletou fixací úrokové sazby.

Jednoleté fixace jsou stále nejdražší

Obecně stále platí, že nižší úrokové sazby nabízí hypoteční banky u střednědobých fixací (tři až pět let). Klienti žádající hypotéku s jednoletou dobou fixace by měli zpravidla počítat s úrokovou sazbou o 0,2 - 0,6 procentního bodu vyšší.

Zatímco jednoleté fixace jsou v porovnání s tří- a pětiletými fixacemi u všech bank výrazně dražší, v případě dlouhodobých fixací (na 10 a 15 let) již situace tak jednoznačná není. Komerční banka a Česká spořitelna v sazebnících uvádí pro „nejednoleté" fixace úrokovou sazbu stejnou jako v případě střednědobých fixací, a to sazbu „od" 5,19 % p.a.

Novinky v nabídce bank

Velký krok vstříc klientům se rozhodla učinit GE Money Bank, která u sledovaných variant hypoték snížila úrokové sazby o překvapivých 0,6 procentního bodu. Při bližším pohledu do sazebníku však zjistíme, že se jedná spíše o technickou změnu. GE Money Bank přestala sazby uvádět jako garantované a nyní uvádí pouze sazby "od".

Nové klienty se snaží nalákat také Hypoteční banka se svou družinou. Ta  snížila své minimální úrokové sazby u tří- a pětiletých fixací o čtyři desetiny procentního bodu. K podobným - proklientsky laděným - úpravám úrokových sazeb přistoupila také UniCredit Bank, která zatraktivnila sazby tří- a pětiletých fixací (-0,47 p. b.) a LBBW Bank. 
 
Naopak od posledního měření podražila výše Komerční banka, která nejednoleté fixace posunula o 0,1 procentního bodu nahoru a Raiffeisenbank, která u jednoletých a pětiletých fixací navýšila nabídkovou úrokovou sazbu o 20 bazických bodů.

Podrobnější tabulku a odhad dalšího vývoje najdete na Hypoindex.cz

Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku).
Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku). | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Sazby hypoték: Dlouho očekávané snížení je tu!
Refinancujete hypotéku? Můžete přijít o daňové výhody
 
Hypotéka se státní podporou: Stanete se nevolníky banky

 

Právě se děje

Další zprávy