Levnější elektřina neláká. Zájem o fixaci ceny je malý

Petr Kučera Petr Kučera
30. 4. 2009 14:35
Dáte přednost jistotě, nebo možná ještě výraznější slevě?

Už jen do dnešní půlnoci můžete využít nabídku ČEZ na fixaci ceny elektřiny pro rok 2010. Firma zatím popírá, že by tuto možnost prodloužila nebo nabídla ještě výhodnější podmínky tak, jak to udělala už na konci února.

Zájem domácností i podnikatelů je zatím malý. Podobně slabou reakci zákazníků hlásí také E. ON a Pražská energetika.

"Ke středečnímu ránu jsme evidovali přes 4700 zájemců," říká mluvčí ČEZ Eva Nováková. Podobnou nabídku společnosti E.ON zatím využilo pár stovek zákazníků, u Pražské energetiky pak řádově desítky odběratelů.

Ušetřit, nebo ušetřit ještě víc?

Podle odborníků sice fixace zajistí nižší cenu než letos, zároveň však lidem znemožní ještě výraznější zlevnění. Jinými slovy - odběratelé věří, že holub na střeše pro ně bude ještě výhodnější než současný vrabec v hrsti. A nebo zatím cenu na příští rok vůbec neřeší (či o nabídce neví).

Co je to fixace

Fixace cen vám přinese jistotu, že v roce 2010 zaplatíte za elektřinu o 15 procent méně než letos. Lidé, kteří této možnosti nevyužijí, zaplatí skutečnou tržní cenu. Oproti fixaci může (ale nemusí) být i výhodnější. Nikdo totiž předem neví, jestli cena ve skutečnosti neklesne výrazněji než o zmíněných 15 procent.

Názvy fixačních nabídek:
ČEZ: FIX2010-2
PRE: Komfort+Garant
E.ON: Jistota 2010, Jistota Plus

Kdo využije fixaci nabízenou ČEZ, získá jistotu, že příští rok zaplatí o 15 procent méně než letos. Nezávisle na tom, jaká bude skutečná (tržní) cena elektřiny. Kdo nabídku nevyužije, zaplatí tržní cenu, která může být ještě nižší než o zmíněných 15 procent. Cenu pro rok 2010 se takoví zákazníci dozvědí až na podzim.

"Je to loterie, která může vyjít. Osobně jsem však přesvědčen, že cena elektřiny na burze bude stále ještě klesat do té doby, než ekonomika znovu nastartuje. Tedy než znovu stoupne poptávka především ze strany velkých odběratelů," říká Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel společnosti Centropol Energy, jednoho z alternativních dodavatelů elektřiny. "I přes krátkodobé vzestupy bude cena pro rok 2010 ještě klesat a proto fixaci nedoporučujeme," dodává.

Také podle Jiřího Chvojky ze Spolku proti nemravným cenám elektřiny vám sice fixace cen přinese určitou jistotu, nicméně očekává ještě další zlevnění. "Dlouhodobý vývoj ukazuje, že politické strany budou v předvolebním boji více tlačit na snížení cen. Že to jde, ukazuje například Bulharsko," říká Chvojka. Navíc podniky stále hlásí problémy kvůli krizi a tím i nižší poptávku po energiích. "Domníváme se, že cena může ještě klesat, a to poměrně výrazně," upřesňuje.

Cena výrazně klesla, pak šla mírně nahoru

Jak je vidět z grafu vývoje na pražské energetické burze, velkoobchodní cena elektřiny oproti loňskému létu zlevnila o více než polovinu. V březnu sice mírně rostla, ale stále je mnohem levnější než vloni, navíc v posledních dnech cena opět klesá. (Dodejme, že pro české odběratele je důležitá také lipská burza).

Vývoj ceny silové elektřiny na pražské energetické burze (roční dodávky)
Vývoj ceny silové elektřiny na pražské energetické burze (roční dodávky) | Foto: www.pxe.cz

"Cena silové elektřiny má zřejmě již své dno za sebou. Nečekám další rychlý růst, ale ani návrat na letošní minima," říká partner konzultační společnost ENA Jiří Gavor.

Ekonomové nečekají výraznější růst tržní ceny i proto, že hospodářská krize jen tak neskončí a poptávka firem po elektřině tak letos zůstane slabší.

Patnáct není patnáct

Patnáctiprocentní zlevnění se navíc týká jen části celkové ceny - konkrétně té, kterou určuje sám dodavatel. Celková výše vašeho účtu za elektřinu ale více než ze třetiny závisí také na Energetickém regulačním úřadu, který určuje poplatky za přenos a distribuci. I kdyby se tyto částky nezměnily (odborníci čekají spíše jejich mírné zdražení), celkově tedy ušetříte méně než ČEZem slibovaných patnáct procent. 

Obdobný produkt nabídla i Pražská energetika, také ona prodloužila možnost fixace z konce února až na konec dubna. „V nabízeném tarifu navíc neúčtujeme poplatek za odběrné místo, což například pro rodinu žijící v třípokojovém bytě znamená úsporu zhruba 650 korun ročně," říká mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Na první pohled nevýhodně vypadá fixační nabídka Jistota 2010 od společnosti E.ON, dodávající elektřinu v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Ta nabízí „jen" nezvýšení současné ceny. Oproti ČEZu však zahrnuje i poplatky za distribuci, hlavní jistič a podobně, takže ve výsledku poskytuje zákazníkům větší jistotu. Od poloviny dubna nabízí E.ON také produkt Jistota Plus, která sice zaručuje 20% zlevnění oproti letošnímu roku, avšak týká se právě už jen ceny určované samotným dodavatelem. Obě varianty si lze objednat až do konce května.


Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Změní politici ceny elektřiny? Těžko, nemají na ně vliv
Elektřina opět zdražuje. Vyplatí se fixace ceny?

 

Právě se děje

Další zprávy