Stavební spoření místo hypotéky? Konec daňových výhod

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
20. 4. 2009 8:14
Překlenovací úvěr: Pozor na téměř neznámou podmínku v zákoně
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Stavební spořitelny lákají: Vyměňte hypotéku za úvěr ze stavebního spoření! Nižší úrokové sazby se ale mohou hodně prodražit. Proč? Přijdete o možnost odpočtu zaplacených úroků od základu daně z příjmů.

Domácnost si může odečíst od základu daně ročně až 300 000 korun zaplacených na úroku z hypotečního úvěru nebo z úvěru ze stavebního spoření. Faktická úspora tak činí až 45 000 korun ročně.

Má to ale háček, spočívající v definici „bytových potřeb". Pokud totiž refinancujete úvěr na bydlení podruhé, ztrácíte nárok na daňový odpočet. Podrobně jsme o problému psali v nedávném článku Refinancujete hypotéku? Můžete přijít o daňové výhody. 

„Od základu daně lze odečíst úroky z úvěru nebo půjčky, pouze pokud byla použita na financování bytové potřeby uvedené v písm. a) až f) příslušného ustanovení zákona o daních z příjmů. Úroky z úvěru použitého na splacení úvěru, kterým bylo refinancováno splacení původního úvěru, již odečitatelné nejsou," potvrdil Radek Ležatka z oddělení komunikace ministerstva financí.

Změna jen tak nepřijde

Pokud tedy využijete ke splacení hypotéky překlenovací úvěr, v okamžiku „překlopení" překlenovacího úvěru na řádný ztrácíte nárok na daňové úlevy. Potvrzuje to také Radek Ležatka.

Tento stav je podle mnoha čtenářských reakcí nespravedlivý, ale zřejmě ještě dlouho potrvá. „V tomto ustanovení se v současnosti nepřipravuje žádná změna," říká zástupce ministerstva financí. .

Úrok z řádného úvěru ze stavebního spoření by musel být přinejmenším o 15 % nižší než úrok na hypotéce (za současné daňové sazby). V praxi to znamená, že aby se výměna hypotéky za překlenovací a následně řádný úvěr ze stavebního spoření vyplatila, musel by být úrok řádného úvěru ve výši 4,25 % při hypotéce úročené 5 %. Samozřejmě ve prospěch stavebního spoření hrají i další aspekty - například možnost kdykoli předčasně splatit, neměnná výše úrokové sazby, nižší poplatky za vedení...

Co na to spořitelny?

Stavební spořitelny se (stejně jako banky) zříkají zodpovědnosti za případné uplatnění úroků v rozporu ze zákonem.

„Klienta informujeme, že úroky z úvěru jsou daňově uznatelné za předpokladu, že splňuje další zákonné podmínky, tj. např. trvalé bydliště klienta nebo osoby blízké," uvedla Jana Koudelková z odboru péče o klienty Raiffeisen stavební spořitelny.

„Stavební spořitelna České spořitelny vždy na začátku kalendářního roku zasílá klientům potvrzení  o úrocích zaplacených v uplynulém roce. Klient sám pak rozhoduje o tom, zda tento doklad uplatní ke snížení základu daně z příjmu o zaplacené úroky," odpověděla Hana Trhoňová z tiskového centra České spořitelny. Dodala, že spořitelna dosud nezaznamenala žádný podnět ze strany klientů na toto téma.

Ostatní stavební spořitelny odpovědi nezaslaly.

Zbytek článku najdete na webu Hypoindex.cz


Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku).
Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku). | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Refinancujete hypotéku? Můžete přijít o daňové výhody
 
Hypotéka se státní podporou: Stanete se nevolníky banky

 

Právě se děje

Další zprávy