Zápis do katastru výrazně zdraží, často o 70 až 120 %

Miroslav Zeman, Mojepoplatky.cz
13. 4. 2009 20:40
Převod rodinného domu má zdražit z 500 na 1100 korun
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Je to téměř rok, co poslanci zamítli vládní návrh na zvýšení poplatků za vklad do katastru nemovitostí. Poplatek se měl tehdy zvýšit až čtyřnásobně.

Nyní budou poslanci rozhodovat o prakticky totožném návrhu - s tím rozdílem, že poplatek se má zvýšit mírněji, než předpokládal původní plán. Návrh podala skupina poslanců v čele s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem a před pár dny jej podpořila vláda.

Co skrývá rozfázování

Pokud by se změnou souhlasil Parlament, přinesla by několikanásobné zvýšení současného poplatku - fakticky o 70 až 120 %

Vláda na to jde chytře. Neoznamuje zvýšení poplatku například z 500 na 1100 korun, ale poplatek takzvaně rozfázuje. To znamená, že se bude nově platit za každou převáděnou položku.

Pokud tedy budete převádět rodinný dům, pak místo současných 500 korun za převod domu s pozemky zaplatíte základní poplatek 500 korun plus 300 korun za převod pozemku, na kterém dům stojí plus 300 korun za převod pozemku se zahradou. Celkem tak zaplatíte za úplně stejný převod 1100 korun, tedy dvakrát více než nyní. Při převodu bytu vzroste poplatek ze současných 500 na 800 korun (500 Kč jako základní poplatek plus 300 Kč za podíl na pozemku, na kterém dům s bytem stojí).

V některých případech může poplatek za vklad činit i 20 000 korun, což je maximální možná částka.

Levnější než jinde

Vláda odůvodňuje zdražení nutností financovat digitalizaci katastrálních map. To se však děje již dnes a za zvýšením poplatků tak můžeme hledat především nutnost vylepšit finanční situaci státu v době hospodářské krize.

Podle srovnávacích průzkumů patří současný poplatek na katastrálních úřadech v České republice k nejnižším v Evropě. V sousedních zemích jsou totiž veškeré náklady na provoz katastrálních úřadů financovány většinou právě z poplatků za zápisy.

Například v Německu zaplatíte za převod rodinného domu až 400 eur. V Rakousku se zase platí podíl z ceny nemovitosti, konkrétně jedno procento. Na Slovensku zaplatíte za převod nejčastěji 72 eur.

(převzatý článek v rámci spolupráce s Hypoindex.cz)

Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku).
Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku). | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Refinancujete hypotéku? Můžete přijít o daňové výhody
 
Hypotéka se státní podporou: Stanete se nevolníky banky

 

Právě se děje

Další zprávy