Elektřina opět zdražuje. Vyplatí se fixace ceny?

Petr Kučera Petr Kučera
9. 4. 2009 7:10
ČEZ láká domácnosti na levnější cenu. Čas je do konce dubna
Foto: Ludvík Hradilek

O patnáct procent levnější elektřinu než letos mohou mít domácnosti v roce 2010, jestliže si u ČEZ zafixují její cenu do konce letošního dubna. S podobnou nabídkou přišly také společnosti Pražská energetika a E.ON.

Jde jen o marketingový tah ČEZ, nebo se tato možnost skutečně vyplatí? Přečtěte si názory nezávislých odborníků.

Čas je do konce dubna

Velkoobchodní ceny elektřiny v posledních měsících výrazně poklesly. ČEZ nabídl domácnostem možnost fixace do konce letošního února, cena byla levnější o čtyři procenta. Na konci února pak firma možnost prodloužila a zároveň nabídla o 15 procent levnější ceny oproti roku 2009. Novou, výhodnější fixaci si lze objednat do konce dubna.

Lidé, kteří si fixaci objednali ještě do konce února, na tom neprodělají. "Tyto zákazníky jsme oslovili a nabídli jim novější verzi fixace, tedy o 15 procent levnější," potvrzuje mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Podobnou nabídku prodloužily také společnosti Pražská energetika a E.ON.

Co je to fixace

Fixace cen vám přinese jistotu, že v roce 2010 zaplatíte za elektřinu o 15 procent méně než letos. Lidé, kteří této možnosti nevyužijí, zaplatí skutečnou tržní cenu. Oproti fixaci může (ale nemusí) být i výhodnější. Nikdo totiž předem neví, jestli cena ve skutečnosti neklesne výrazněji než o zmíněných 15 procent.

Názvy fixačních nabídek:
ČEZ: FIX2010
PRE: Komfort+Garant
E.ON: Jistota 2010 

Atraktivnější než dřív

Odborníci připomínají, že pokles cen elektřiny už skončil a ceny opět rostou. "Před měsícem se cena dodávky základního zatížení (base load) pro příští rok 2010 pohybovala kolem 45 eur za MWh, nyní je již na úrovni 50 eur," říká partner konzultační společnost ENA Jiří Gavor.

"Cena silové elektřiny má zřejmě již své dno za sebou. Nečekám další rychlý růst, ale ani návrat na letošní minima," dodává Gavor. Současná nabídka ČEZ na fixaci cen se podle něj jeví jako dobrá alternativa pro zákazníky preferující jistotu.

"Oproti únoru či začátku března vzrostly ceny na pražské i lipské burze o více než 10 eur za MWh," upřesňuje Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. "Negativní vývoj ekonomiky sice může ceny elektřiny poslat opět níže, poslední nabídka ČEZ na fixaci cen nicméně vypadá za současných podmínek mnohem atraktivněji než tomu bylo před měsícem," potvrzuje Hatlapatka.

Patnáctiprocentní slevu považuje za výhodnou i analytik Dan Karpíšek z UniCredit Bank. "Ceny se již odrazily ode dna, i když nečekám tak výrazný další růst, protože díky dobré zimě bude dostatek levné elektřiny z vody," dodává.

Podle analytiků záleží i na dalším vývoji hospodářské krize. "Předpokládáme-li optimisticky, že ekonomika nejpozději od pololetí 2010 opět poroste, pak i ceny elektřiny budou zřejmě o něco výše," říká analytik ČSOB Zdeněk Šafka. "Pro domácnosti by tak mělo být výhodné si cenu zafixovat. Podmínkou ale zůstává, že regulační úřad do cen nezasáhne," dodává. Podle Šafky však nemohou spotřebitelé čekat výrazné zisky, protože ČEZ si jako normální podnikatel určitě dobře propočte výhodnost poskytovaných slev.

Bude ještě levnější?

Fixace tedy znamená jistotu, že zaplatíte o 15 procent méně než letos. "Je to loterie, která může vyjít. Osobně jsem však přesvědčen, že cena elektřiny na burze bude stále ještě klesat do té doby, než ekonomika znovu nastartuje. Tedy než znovu stoupne poptávka především ze strany velkých odběratelů," říká Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel společnosti Centropol Energy, jednoho z alternativních dodavatelů elektřiny. "I přes krátkodobé vzestupy bude cena pro rok 2010 ještě klesat a proto fixaci nedoporučujeme," dodává Pokrupa.

Také podle Jiřího Chvojky ze Spolku proti nemravným cenám elektřiny vám sice fixace cen přinese určitou jistotu, nicméně očekává ještě další zlevnění. "Dlouhodobý vývoj ukazuje, že politické strany budou v předvolebním boji více tlačit na snížení cen. Že to jde, ukazuje například Bulharsko," říká Chvojka. Navíc podniky stále hlásí problémy kvůli krizi a tím i nižší poptávku po energiích. "Domníváme se, že cena může ještě klesat, a to poměrně výrazně," upřesňuje.

Ještě vydržte

Přestože ceny znovu rostou, nemusíte s fixací spěchat. Stačí se rozhodnout do konce dubna.

"Podmínky na trhu se mění velmi rychle. Lidem se tedy může vyplatit počkat až do konce termínu pro fixaci a teprve podle aktuální situace na trhu se rozhodnout, zda nabídku využijí," říká Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Nespěchat doporučuje také prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. "Vzhledem k momentálnímu růstu cen silové elektřiny na burze pro rok 2010 se v tuto chvíli jeví nabídka ČEZ jako velmi výhodná. Přesto doporučujeme ještě vyčkat na konec dubna," radí podnikatelům, jimž ČEZ nabídl podobnou možnost jako domácnostem.

Nabídku ČEZ dosud využilo asi 3000 domácností a 200 podnikatelů.

Chcete platit méně už letos?

Zafixovat si lze až cenu pro rok 2010 (pro letošek to nabízí jen Pražská energetika). Přesto můžete z poklesu cen těžit už letos.

"Zákazníci, kteří chtějí být více napojeni na aktuální vývoj cen elektřiny na velkoobchodním trhu v roce 2009, mohou zvolit produkty Kvartál a Měsíc. Jejich cena kopíruje situaci na burze a mění se čtvrtletně či měsíčně," říká mluvčí ČEZ Eva Nováková. Zákazník se však musí zavázat k využívání těchto produktů po dobu minimálně 12 měsíců.

"Postup, jak ČEZ nakupuje silovou elektřinu, aby dosáhl co nejvýhodnější ceny, je dostupný na našem webu. Tato pravidla schválilo ministerstvo průmyslu a obchodu i Energetický regulační úřad," připomíná Nováková.

Co když neuděláte nic

I když nabídku fixace nevyužijete, s velkou pravděpodobností zaplatíte i vy v roce 2010 méně než letos. Jestli to ale bude méně nebo více než zmíněných 15 procent, se dozvíte až na konci letošního roku.

"Takový zákazník automaticky zůstává u tradičního schématu, kdy ČEZ v průběhu roku postupně nakupuje elektřinu na velkoobchodním trhu a ke konci roku pak spočteme a oznámíme tarify pro rok následující," potvrzuje Nováková.

Jak navíc dodávají někteří oslovení odborníci, energetické firmy můžou v dalších měsících přijít ještě s výhodnějšími nabídkami.

 

Právě se děje

Další zprávy