Hypotéka se státní podporou: Stanete se nevolníky banky

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
27. 3. 2009 14:10
Díky dotaci sice ušetříte, ale mnohem méně než čekáte
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Stát začal znovu dotovat hypotéky na nákup staršího bytu nebo domu. Důvodem je nárůst úrokových sazeb na trhu. Základní informace jsme přinesli už v lednu.

Díky státní podpoře jistě něco ušetříte. Jenže se stanete nevolníky banky a o státní příspěvek se s ní rozdělíte. Nevěříte? Změnit banku znamená přijít o státní dotaci.

O podporu mohou žádat jen lidé do 36 let věku nezávisle na rodinném stavu, u manželů však musejí věkovou podmínku splnit oba partneři. Zájemce dále nesmí vlastnit jinou než kupovanou nemovitost určenou k bydlení a musí čerpat hypotéku na koupi bytu či rodinného domu s jedním bytem.

Státní podpora

  • konkrétně jde o úrokovou dotaci ve výši jednoho procentního bodu ke splátkám hypotečního úvěru
  • žádat mohou lidé, kteří zahájí čerpání hypotéky v období od 1. února 2009 do 31. ledna 2010
  • písemnou žádost o podporu lze předkládat jednotlivým hypotečním bankám
  • dotována je jen hypotéka (nebo její část),  která nepřekročí 800 000 korun v případě koupě bytu nebo 1,5 milionu korun v případě rodinného domu s jedním bytem
  • byt či dům musí být starý nejméně dva roky (nová výstavba není dotována)
  • kromě nemovitosti, na kterou požaduje dotaci, nesmí žadatel vlastnit žádný jiný byt či dům

Státní příspěvek je poskytován nejdéle po dobu deseti let. Ovšem za celou tuto dobu nesmí dojít k refinancování původní hypotéky. Pokud by k němu došlo, již se nejedná o „hypotéku na koupi bytu nebo rodinného domu s jedním bytem", ale o „hypotéku na refinancování hypotéky" - a na tu se podle nařízení vlády č. 249/2002 dotace již nevztahují. To má pro mladé lidi čerpající hypotéku s dotací několik zásadních důsledků.

Chce-li zájemce čerpat dotaci k úrokové sazbě i po změně fixace úrokové sazby, nesmí opustit svou původní banku. Pokud by využil konkurenční výhodnější nabídky, nemohl by státní podporu nadále využívat.

Z jiného úhlu pohledu: Stávající banka klienta ví o čerpané státní podpoře. Zároveň ví, že pokud ji klient opustí, o státní dotaci přijde. Jak se zachová? Nabídne mu novou úrokovou sazbu, která bude díky státnímu příspěvku výhodnější než konkurenční - ale bez něj by byla výrazně horší než sazby jiných bank. Klientovi se tak vyplatí zůstat, ale většinu státního příspěvku „spolyká" banka na vyšší úrokové sazbě.

Pokud klient využije pětiletou fixaci úrokové sazby, která patří k nejčastějším, pak na potíže při vyjednávání s bankou o výši úrokové sazby narazí pouze jednou. Nemůže přinést výhodnější konkurenční nabídku, a tak je odkázán na svou původní banku. Pokud ale zvolí kratší období fixace, což je vhodné zejména v době vyšších úrokových sazeb, může většinu státního příspěvku věnovat bance již po prvním roce splácení.

Podrobnější text čtěte na Hypoindex.cz


 

Právě se děje

Další zprávy