Milan Fridrich | Názory
1. 9. 2006 0:01

O vaření a duchovních učitelích

Může vaření měnit svět? Přiznám se, že donedávna by mě nenapadlo o vaření vůbec takhle přemýšlet. Oči mi otevřel Jamie Oliver.

Stačil den, kdy jsem ležel a léčil se u televize.

Mám britského kuchaře a televizní hvězdu hodně rád. Skloubil neobyčejný talent polidštit přípravu jídel s prezentací vaření jako zábavy pro všechny zúčastněné. Na světě jsou stovky lidí, kteří v televizi vaří, ale jen Jamie Oliver dokáže nad hrnci a pánvemi nejen vařit, nýbrž i žít.

Přesvědčil mě o tom během cesty Itálií, kdy seznamoval svět s kulinářskými poklady jednotlivých italských regionů, pak když ukázal, že i britská závodní nebo školní jídelna může vařit zdravě a chutně, a nyní jsem zcela v úžasu, když sleduji program, v němž Jamie učí vařit skupinu problémové mládeže z chudších poměrů a hodlá s nimi vařit ve své restauraci. Ten program je naprosto fascinující. Hotová škola hrou.

Jmenuje se pořád stejně banálně: Jamieho kuchyň.

Jamie není v televizním programu žádným mesiášem. Jen se pokouší zapojit do podnikání lidi, kteří si nevěří, plácají se od ničeho k ničemu a každý nad nimi láme hůl. Končí pak většinou na sociálních dávkách. Nemají totiž na nic kvalifikaci, padnou a jsou věčně poražení.

V Jamieho programu se tito lidé učí, a nutno říct, že velmi tvrdě, jak vařit, jak se starat o zákazníka, jak vybírat maso, zeleninu, uvažovat nad podnikem. Učí se odpovědnosti a realitě. Učí se věřit si a splácet důvěru, co jim dá cizí člověk, v tomto případě Jamie, učí se, že život není jen boj.

Jamie tu větu jednou řekne a myslím, že to je nejdůležitější věta, která zazní: "Nemyslím, že vařením změním svět, ale oni mohou změnit svůj život." Větší projev lidskosti jsem už dlouho neviděl a neslyšel.

Ukazuje totiž, že každá činnost, které dáme ještě další smysl, může druhému pomoct najít své místo ve světě. Dlouho jsem po zhlédnutí programu přemýšlel, co Jamieho odlišuje od jiných kuchtíků, kteří učí, jak používat bazalku a péct kus roštěné - je to onen sociální aspekt televizního vaření, který je pevnou částí Jamieho života a chování.

Duchovní učitel nebo ten, kdo ukazuje lidem cestu, může mít různé podoby. Myslím, že v určitém smyslu je jím i britský kuchař Jamie Oliver.

Vaření v jeho podání dostalo duchovní rozměr. Umí měnit svět.

Autor je šéfeditorem zpravodajství ČT.

 

Právě se děje

Další zprávy