Šéfování EU: alfasamce z Paříže střídá opatrná Praha

Blahoslav Hruška
1. 1. 2009 0:10
Sarkozyho a Topolánkův styl řízení jsou na hony vzdálené

Paříž/Praha - Ačkoliv si Mirek Topolánek a Nicolas Sarkozy v posledním dni starého roku předali po telefonu pomyslné žezlo EU, na každodenním fungování unijních institucí se nic nezmění.

I když se často mluví o přebyrokratizovaném Bruselu a prezident Václav Klaus varuje před umenšením rolí malých států v nové Radě, která bude hlasovat na základě pravidel Lisabonské smlouvy, v EU stále zbývá dost prostoru pro klasickou politiku 19. století, tedy diplomatická jednání a tiché zákulisní dohody.

Mistrem v charismatickém a osobním řízení je právě Sarkozy. Pragmatický hráč světové politiky v době kavkazské krize létal do Moskvy, osobně se angažoval v době propukající finanční krize, kdy Evropská komise zaspala, a nakonec dokázal protlačit i klimatický balíček EU.

V zásadě tak splnil to, co předem prohlašoval.

Pochopitelně však Sarkozyho výsledky někdy skřípou. Dohoda o stažení ruských vojsk ze separatistických regionů Gruzie je až příliš vstřícná, finanční intervence eurozóny mnoho ekonomů (včetně Klause) označilo za návrat socialistických metod a koneckonců i odsunutí povinné aukce emisních povolenek pro elektrárenské společnosti je možné hodnotit jako vítězství energetiky nad klimatem.

Velké entrée loga. Předsednictví ČR v Radě EU ale ve velkém stylu nebude.
Velké entrée loga. Předsednictví ČR v Radě EU ale ve velkém stylu nebude. | Foto: Ondřej Besperát

Sarkozy zkrátka v unijním hávu stále pěstuje velmocenskou politiku. A vidí to i Francouzi, kteří si z prezidenta neustále utahují v oblíbeném satirickém pořadu Les Guignols, obdobě našich někdejších Gumáků.

Sarkozy si tu plete Česko s Bulharskem, Klause označí za cikána a Topolánka zase umlčí úplatkem.

Tvůrci satiry mají alespoň pořád napilno, což se od českého předsednictví nedá čekat. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry není totiž naším úkolem cokoliv prosazovat, ale pouze moderovat.

Vondra: Moderovat, nehrotit

"Řídit chod evropských věcí, předsedat, moderovat, nehrotit debatu nějakým způsobem, protože cokoli naši představitelé prohlásí, bude pokládáno za hlas celé evropské sedmadvacítky," popsal Vondra vizi pro český půlrok v čele EU pro časopis Euro.

Diskuse v EU: nic řídit nebudeme, jen moderovat.
Diskuse v EU: nic řídit nebudeme, jen moderovat. | Foto: Ondřej Besperát

Bude to stačit? Alespoň ODS je přesvědčena, že role "konstruktivního a sebevědomého moderátora" je pro Česko dostačující.

Jenže to platí jen do doby, kdy půjde o běžnou rutinní agendu EU, která se vleče již několik let - reforma zemědělské politiky, odbourávání byrokracie, ekonomické stimuly.

Když však do českého půlroku vpadne problém, k němuž se EU bude muset postavit - a jakým nyní opravdu je krize na Blízkém východě - hrozí, že roli moderátora zastíní dramatický řečník. A v tom rétor Sarkozy převyšuje řečníka Topolánka o několik tříd.

 

Právě se děje

Další zprávy