Brána knihoven zabouchnutá. Europeanu stihl kolaps

Blahoslav Hruška
20. 11. 2008 16:16
Digitální knihovna EU se zhroutila hned v den premiéry

Brusel - Listování partiturou Mozartova Rekviem nebo virtuální procházka Benátkami. To jsou jen dva příklady z projektu Europeana, který dnes oficiálně odstartovala Evropská komise.

Největší evropská digitální knihovna obsahuje na dva miliony záznamů - zdigitalizovaných textů, obrazů, fotografií, map i filmových ukázek.

„Europeana má potenciál sehrát ještě trvalejší roli, než kdysi Alexandrijská knihovna," nešetřil chválou v článku pro Frankfurter Allgemeine Zeitung předseda EK José Manuel Barroso.

Jenže v den, kdy měl být digitální projekt spuštěn, zůstaly brány k archivům a knihovnám zemí EU zabouchnuté. Dopoledne se na adrese europeana.eu zobrazovala jen úvodní stránka, krátce po poledni pak pravděpodobně přetížený server vypověděl službu zcela.

Podle architektů Europeany jde jen o „dětské nemoci", s nímž se musí potýkat každý velký digitální projekt.

Jenže ani účastníci evropského rozcestníku digitálních materiálů, tedy archivy a knihovny, které do ústředí databáze dodávají knihovnická metadata a odkazy na umístění svých záznamů na webu, nadšením neoplývají. Své sbírky totiž v rámci mnoha evropských projektů sdílejí už dlouho a Europeana nic zásadně nového nepřináší.

"Prozatím to vidím jako politicko-kulturní počin a příslib toho, jak by to jednou mohlo vypadat, až se databáze zaplní a nabídka bude větší," řekl Aktuálně.cz Adolf Knoll, expert Národní knihovny pro digitalizaci.

Již žádné papírové katalogy, rukopis nebo knížka bude na jeden proklik. Zatím to ale nefunguje.
Již žádné papírové katalogy, rukopis nebo knížka bude na jeden proklik. Zatím to ale nefunguje. | Foto: Blahoslav Hruška

Z české strany podpořila projekt Europeana Národní knihovna přístupem ke svému Manuskriptoriu, v jehož rámci se digitalizují staré tisky a rukopisy.

Konkurenti: Google, ale i Francouzi

Evropská digitální knihovna, která by na plný provoz měla najet do dvou let, má navíc mocné konkurenty. Největším je sbírka Google Book Search, která obsahuje sedm milionů titulů.

Paralelně s Europeanou běží také Gallica, projekt francouzské Národní knihovny. Ve své digitální databázi má zhruba 150 tisíc záznamů, většinou naskenovaných rukopisů a obrazových souborů .

 

Právě se děje

Další zprávy